Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) pēc ceļu policijas statistikas datu apkopošanas par būtiskāko uzskata cilvēku attieksmes maiņu pret braukšanu reibumā un akciju "Izglāb draugu, neļauj braukt reibumā!" vērtē kā veiksmīgu, informēja CSDD sabiedrisko attiecību speciāliste Džoanna Eglīte.
Arī citi dienesti, kuru darbība cieši saistīta ar cilvēku drošību un dzīvību - ātrā palīdzība, Katastrofu medicīnas centrs un ugunsdzēsības un glābšanas dienests - atzīst, ka šajos Jāņos salīdzinoši ar iepriekšējiem gadiem nav bijis pārāk daudz izsaukumu. No tā var secināt, ka cilvēki sākuši atbildīgāk izturēties gan pret svētku svinēšanu, gan savu un līdzcilvēku dzīvību.

"Pats svarīgākais ir tas, ka mainījusies cilvēku attieksme pret braukšanu reibumā. Ja agrāk tas šķita normāli un vadītāji mēdza lepoties ar braukšanu pie stūres reibumā, pielīdzinot šādu rīcību sava veida varoņdarbam, tad tagad cilvēki izturas daudz atbildīgāk," atzīst CSDD direktors Andris Lukstiņš. Viņš neslēpj prieku par to, ka nebraukšana reibumā pamazām sabiedrības apziņā veidojas par normu, kas nav apstrīdama vai diskutējama.

"Cilvēkus no braukšanas reibumā attur vairs ne tikai bailes no soda, bet izpratne, ka tā rīkoties ir nepieņemami, tas būtiskākais, ko izdevies panākt ar kampaņas palīdzību," komentē Lukstiņš. "CSDD akcija ir izraisījusi pozitīvu lavīnveida reakciju, jo šogad kampaņā iesaistīto atbalstītāju skaits būtiski pieaudzis. Daudzas organizācijas un uzņēmumi pirms Jāņiem aicināja cilvēkus nebraukt reibumā. Ļoti veiksmīgi CSDD rīkotās akcijas ietvaros darbojās aicinājums ne tikai rūpēties par sevi, bet "izglābt draugu", jo pierādījies, ka šī ideja rosinājusi cilvēkus vairāk rūpēties arī citam par citu," klāstīja Lukstiņš.

Šā gada Jāņu dienu statistikas dati atbilst ikdienas statistikas rādītājiem valstī. Vidēji gada dienā notiek 100 avāriju, kurās traumas gūst 17,5, bet bojā iet 1,4 cilvēki. Savukārt svētku dienās notiek 163,1 avārijas, kurās cieš vidēji 39,8 cilvēki. Tādēļ, salīdzinot vidējos brīvdienu rādītājus ar šā gada Jāņu dienu statistiku, jāsecina, ka gan avāriju, gan tajās cietušo skaits svētkos bijis pat mazāks nekā parasti.

Analizējot šā gada Jāņu statistiku, CSDD vērtē, ka akcija "Izglāb draugu, neļauj braukt reibumā!" ir izdevusies - cilvēki ir ieklausījušies projekta laikā izskanējušajos aicinājumos - un kopējā sabiedrības attieksme pret svētku svinēšanu šogad bijusi atbildīgāka. CSDD izsaka cerību, ka tā tas arī saglabāsies un mums vairs nekad nebūs jāpiedzīvo 2000. gada "asiņaino Jāņu" pieredze, kad bojā gāja 26 cilvēki. Jāatzīmē, ka katrs ceļu satiksmes negadījumā bojā gājušais nozīmē ne vien traģēdiju šā cilvēka tuviniekiem, bet arī milzīgu zaudējumu valstij - ir aprēķināts, ka tie vidēji ir 220 727 lati, informē CSDD.

Noslēdzoties akcijai "Izglāb draugu, neļauj braukt reibumā!", beidzas arī sadarbība ar interneta portāliem DELFI un "i.auto", tāpat otrdien beidz pastāvēt projekta mājas lapa www.izglabdraugu.lv, ar kuras palīdzību varēja atrast līdzbraucējus Jāņu dienām, sameklēt kādu, kura mašīnā bija brīva vieta, izlasīt un uzrakstīt savus iespaidus un pārdomas par braukšanu reibumā un aplūkot fotogaleriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!