Šā gada Jāņu pieredze apliecina, ka vienīgā iespēja uzlabot situāciju satiksmes drošībā ir, paredzēt neizbēgamu sodu, uzskata Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD).

Lai gan šogad vasaras saulgriežu brīvdienās satiksmes negadījumos bojā gājuši mazāk cilvēku nekā, piemēram, 2000.gada "asiņainajos" Jāņos, pēc direkcijas speciālistu domām, optimismam nav pamata, jo vēl aizvien daļai Latvijas iedzīvotāju dzeršana un braukšana šķiet savienojamas lietas.

CSDD atzīst, ka pirmssvētku kampaņā attēlotie cilvēku dzīvesstāsti par negadījumu sekām, kā arī policijas reidi uz ceļiem nav likuši aizdomāties, ka vadītājs nevar būt alkohola reibumā, braukt agresīvi un pārgalvīgi.

Speciālisti secinājuši, ka "trakulīgos braukt gribētājus" neattur ne vadītāja tiesību neesamība, ne bargs sods par braukšanu dzērumā. Satraucošs CSDD skatījumā ir arī fakts, ka Jāņos 280 aizturētajiem autovadītājiem nav bijušas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības. "Tātad daļa vadītāju Jāņos paši sev piešķīruši kvalifikāciju - transportlīdzekļa vadītājs," ironizē direkcija.

Vienpadsmit mēnešos kopš pagājušā gada 1.jūlija par braukšanu reibumā sodīti 9825 vadītāji, bet bez vadītāja apliecības bija 3761 cilvēks, kas ir 38,3% no kopēja par braukšanu reibumā aizturēto skaita.

Kā uzskata direkcija, statistikas dati apliecina, ka spēkā esošais sods ir izsmēluši savas iespējas iespaidot cilvēka prātu.

Līdz šim tika uzskatīts, ka sods ir galējais līdzeklis, kas kalpo par pamudinājumu ievērot likumus, taču tagad šis princips bieži vien nedarbojas, atzīst direkcija.

Lai situāciju izlabotu, pēc Satiksmes un Iekšlietu ministriju speciālistu domām, nepieciešams palielināt sodu par transportlīdzekļu vadīšanu alkohola reibumā, paredzot ne tikai nauda sodu, bet arī transportlīdzekļa aizturēšanu.

Būtu jāpalielina sods par braukšanu alkohola reibumā un bez tiesībām, nosakot transportlīdzekļa konfiskāciju, kā arī 500 latu lielu naudas sodu.

Speciālisti uzskata, ka jādubulto naudas sods par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu, kā arī jāpalielina sods par braukšanu bez atbilstošas vadīšanas tiesību kategorijas un par braukšanu bez vadīšanas tiesībām.

Par attiecīgajām izmaiņām likumos būs jālemj Saeimai. Direkcija cer, ka bargāks sods stāsies spēkā rudenī.

Kā ziņots, no 22. līdz 26.jūnijam likumsargi aizturējuši 713 iereibušus autovadītājus, no kuriem 215 dzērumā braukuši arī bez transportlīdzekļa vadītāja tiesībām. Šogad vasaras saulgriežos bijis vislielākais aizturēto iereibušo vadītāju skaits kopš 2000.gada. Togad uz ceļiem arī gāja bojā visvairāk cilvēku - 28 personas, tāpēc svētki tika nodēvēti par asiņainajiem Jāņiem.

No 22. līdz 26.jūnijam policija reģistrējusi 394 avārijas, no kurām 28 izraisītas alkohola reibumā. Negadījumos traumas guvis 91 cilvēks, bet septiņi cilvēki gājuši bojā.

Kā norāda CSDD, aiz katra no šiem skaitļiem ir kādas ģimenes traģēdija. "Bravūra, visatļautība un apreibinošo vielu lietošana pirms sēšanās pie auto stūres vēl aizvien rada citiem cilvēkiem traģisku brauciena iznākumu," uzsver speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!