Pirmdien Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) reģistrējusi pirmos piecus bezceļa transportlīdzekļus, kurus ražotājs nav paredzējis izmantošanai ceļu satiksmē. Taču tā kā arī šiem tranpostlīdzkļiem brīžiem nākas īslaicīgi piedalīties ceļu satiksmē, uzsākta to reģistrācija.
Šobrīd bezceļa transportlīdzekļu reģistrācija ir brīvprātīga. Tuvākā nākotnē paredzētas izmaiņas Ceļu satiksmes noteikumos, kā rezultātā bezceļu transportlīdzekļu reģistrācija kļūs obligāta tiem bezceļniekiem, kurus īslaicīgi izmantos ceļu satiksmē, informēja CSDD sabiedrisko attiecību speciāliste Džoanna Eglīte.

CSDD pārstāve skaidroja, ka bezceļa transportlīdzekļi ir tricikli un kvadricikli, kurus ražotājs nav paredzējis izmantošanai ceļu satiksmē. Tie domāti braukšanai pa laukiem, pļavām, mežiem utml. Ņemot vērā to, ka arī šiem transportlīdzekļiem tomēr brīžam nākas īslaicīgi piedalīties ceļu satiksmē (jāšķērso ceļš, vai tilts), uzsākta to reģistrācija.

Tas, ka jau pirmajā dienā reģistrēti pieci šādi transportlīdzekļi, liecina, ka bezceļnieku īpašnieki paši ieinteresēti reģistrācijas procesā. Viens no iemesliem īpašnieku atsaucībai ir fakts, ka reģistrēts transportlīdzeklis ir vairāk pasargāts pret zādzībām.

Likumsargājošām iestādēm savukārt ir daudz vieglāk kontrolēt transportlīdzekļus, kuri ir reģistrēti, un to īpašnieki ir identificējami un saucami pie atbildības, ja tiek konstatēti pārkāpumi. Arī līzinga kompānijām, kas pārdod bezceļa transportlīdzekļus, reģistrācija kalpo kā garants, jo līdz līzinga nomaksai, kā jebkurš transportlīdzeklis – arī bezceļnieks, tiek reģistrēts uz līzinga kompānijas vārda.

Triciklus un kvadriciklus, kurus ražotājs paredzējis dalībai ceļu satiksmē, CSDD reģistrē kopš 1994. gada. Šobrīd reģistrēti – vairāk nekā pus tūkstotis šādu transportlīdzekļu.

Lai atšķirtu pastāvīgos ceļu satiksmes dalībniekus no bezceļa transportlīdzekļiem, bezceļniekiem tiek izsniegtas jauna parauga numura zīmes – zaļas krāsas burtu un ciparu kombinācija uz balta fona, informēja CSDD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!