Cūku gripai nav nekā kopīga ar cūkām, kāds ar šo ažiotāžu vēlas nopelnīt naudu, teica Latvijas Cūku audzētāju asociācijas direktors Varis Sīmanis.
"Neviena cūka nav saslimusi un nobeigusies, tāpēc saukt to par cūku gripu ir bezatbildīgi, tādējādi kāds vēlas iedragāt cūkkopības nozari. Katru gadu ir kāds gripas vīrusa paveids, ar kuru saslimst simtiem tūkstošu cilvēku un nomirst tūkstošiem cilvēku, bet nekad par gripu nebija sacelta tāda trauksme," norāda Sīmanis.

Patlaban cūku gripa nav atstājusi ietekmi uz cūkkopības nozari Latvijā.

Vairāku valstu cūku audzētāji un gaļas pārstrādes kompānijas aicina izvairīties no cūku pieminēšanas jaunā gripas paveida uzliesmojuma aprakstos, norādot, ka šis nosaukums smagi kaitē industrijai.

ASV amatpersonas, aizstāvot savus cūkaudzētājus, sarunās ar žurnālistiem sākušas jauno slimību dēvēt par "H1N1 vīrusu".

"Šī slimība, vīruss neizplatās no pārtikas. Ir nepareizi to dēvēt par cūku gripu, jo tā patiešām nav cūku slimība," norādīja ASV lauksaimniecības ministrs Toms Vilsaks.

Arī Izraēla izvairās pieminēt cūkas, jo ebreju uztura noteikumi aizliedz lietot uzturā cūkgaļu. Izraēlā jauno vīrusu dēvē par "Meksikas gripu".

Iebildumus pret nosaukumu "cūku gripa" paudusi arī Parīzē bāzētā Pasaules Dzīvnieku veselības organizācija, norādot, ka jaunais gripas paveids satur cūku, putnu un cilvēku vīrusu H1N1 sajaukumu un ekspertiem nav izdevies atrast nevienu cūku, kas būtu saslimusi ar šo slimību.

Savukārt Brazīlija oficiāli vērsusies pie Pārtikas Veselības organizācijas (PVO), aicinot nomainīt nosaukumu.

Pēdējās dienās biržās kritušās cūkgaļas, sojas pupiņu un kukurūzas cenas, savukārt pasaulē lielākā gaļas pārstrādātāja JBS akciju cena pirmdien nokritās par 12% līdz pusgadā zemākajam līmenim.

Lauksaimniecības sektorā pieaug aicinājumi jauno slimības paveidu dēvēt par Ziemeļamerikas vīrusu, skaidrojot, ka nosaukums "cūku gripa" rada bīstamus pārpratumus.

ASV cūkgaļas, gaļas produktu un dzīvu cūku importu aizliegušas jau deviņas valstis - Ķīna, Ukraina, Kazahstāna, Filipīnas, Taizeme, Apvienotie Arābu Emirāti un Ekvadora.

Krievija aizliegusi cūkgaļas importu arī no Meksikas, Gvatemalas, Hondurasas, Dominikānas Republikas, Kolumbijas, Kostarikas, Kubas, Nikaragvas, Panamas un Salvadoras.

Ierobežojumus ieviesusi arī Indonēzija, Libāna, Bahreina, Horvātija, Serbija, Maķedonija un Melnkalne.

Eiropas Komisija otrdien paziņoja, ka Eiropas Savienība (ES) negrasās ierobežot gaļas, cūkgaļas produktu vai dzīvu cūku importu, norādot, ka starp pašreizējo cūku gripas uzliesmojumu Amerikā un pārtiku nav nekādas saistības.

"Mēs neplānojam ieviest gaļas importa aizliegumu no ASV, jo starp gripas uzliesmojumu un pārtiku nepastāv nekāda saistība, līdz ar to šāds solis būtu netaisnīgs," teikts EK paziņojumā.

Pasaules Veselības organizācija noliegusi iespēju, ka ar jauno gripas paveidu iespējams inficēties no cūkgaļas. Slimība izplatās līdzīgi kā parastā gripa no cilvēka uz cilvēku.

Jaunais vīruss ir A tipa gripas H1N1 paveids, kas satur putnu, cūku un cilvēku H1N1 vīrusu DNS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!