Valdība otrdien akceptēja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus "Kārtība, kādā piešķir, administrē un uzrauga Eiropas Savienības atbalstu cukura rūpniecības restrukturizācijai", kas ļaus neapliekt ar nodokli cukurfabriku darbinieku atlaišanas pabalstu, informēja ministrijas pārstāve Soveiga Lazovska.
Dokumentā noteikts, ka izmaksas, kuru apmērs pārsniedz Darba likumā noteikto atlaišanas pabalsta apmēru, ir kvalificējamas kā kompensāciju izmaksas. Tas noteikts, jo cukura rūpniecības restrukturizācijas gadījumā izmaksājamās summas darbiniekiem tiek piešķirtas, lai radītu tiem nodrošinājumu saistībā ar darba zaudēšanu cukura ražošanas nozares likvidēšanas sakarā. Tālab noteikumu grozījumos noteikti atbalsta apmēri, atbilstoši kuriem cukura ražotāju restrukturizācijas iesnieguma sociālajā plānā paredzētās izmaksas ir atzīstamas par kompensāciju izmaksām. Tās netiks apliktas ar iedzīvotāju ienākumu nodokli, kā arī no tām netiks aprēķinātas sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Darbinieku atlaišanas pabalsta apmērs tiks aprēķināts, ņemot vērā nostrādāto gadu skaitu, mēneša pamatalgu, kā arī darbinieka gadu skaitu līdz pensijas vecumam.

Normatīvais akts stāsies spēkā pēc tā publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!