Foto: F64

2006.gadā pieņemtais lēmums aizliegt skolās cukuroto un dzirkstošo dzērienu pārdošanu ir devis pozitīvus rezultātus, secinājusi Latvijas Ārstu biedrība (LĀB).

Tai pat laikā iedzīvotāju ikdienā lietotais cukura daudzums joprojām pārsniedz normu, norādīja LĀB speciālisti. Īpaši augsts cukura patēriņš vērojams vecuma grupā līdz 24 gadiem.

Kā secināts LĀB sadarbībā ar pētījumu centru SKDS veiktajā pētījumā par cukura un kofeīna lietošanas paradumiem Latvijas iedzīvotāju vidū, ik dienu ar dažādiem dzērieniem 12 līdz 17 gadus vecu pusaudžu organismā nonāk 14 tējkarotes cukura, bet 18 līdz 50 gadus vecu pieaugušo - 15 tējkarotes. Vienā tējkarotē ir aptuveni 5,76 grami cukura.

Dietologs Andis Brēmanis norāda, ka pusaudži vairāk nekā pusi šī cukura uzņem ar rūpnieciski ražotiem saldinātājiem dzērieniem un sulām, tomēr nav skaidrs, cik pievienotā cukura tiek uzņemts konditorejas izstrādājumiem, dažādiem desertiem un citiem saldumiem, viņš norāda, vienlaikus piebilstot, ka sulas šajā gadījumā ir veselīga izvēle.

Tikmēr Latvijas iedzīvotāju vidējais kofeīna patēriņš nepārsniedz dažādos ieteikumos minētos 200 līdz 400 miligramus dienā, tas ir 285 miligrami, secināts pētījumā.

Vairāk kofeīnu patērē pieaugušie. Vairumā jeb 65% gadījumu tas tiek uzņemts no kafijas un kafijas dzērieniem, bet aptuveni 27% kofeīna tiek uzņemts no tējām, 5% - no kolas tipa dzērieniem, 2% no šokolādes dzērieniem un 1% no enerģijas dzērieniem.

Savukārt pusaudži kofeīnu visvairāk uzņem no tējas - 47%. Aptuveni 31% kofeīna tiek uzņemts no kafijas un kafijas dzērieniem, 11% - no kolas tipa dzērieniem, 5% - no šokolādes un 3% - no enerģijas dzērieniem.

LĀB speciālisti atgādina, ka kofeīna pārmērīga lietošana ir slikta un apdraud veselību, līdzīgi kā cukurs, kas ir viens no svarīgākajiem aptaukošanās un ar uzturu saistītu neinfekcijas slimību rašanās riska faktoriem.

Pētījumā piedalījās 601 respondents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!