Foto: F64

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) naktī uz svētdienu nobloķējusi provizorisko datu publiskošanu – netiek publiskots vēlētāju balsu procentuālais sadalījums un sarakstu iegūtais vietu skaits. Svētdienas rītā pēc pulksten 7 lapas darbība daļēji atjaunota.

CVK paziņojumā medijiem norāda, ka tās mājas lapā vēlētāju īpatsvars procentos un sarakstu iegūto vietu skaits domē tiek atspoguļoti tikai tad, ja ir saņemti balsu skaitīšanas otrās daļas (par kandidātiem nodotās atzīmes) rezultāti no visiem attiecīgās pašvaldības vēlēšanu iecirkņiem.

Līdzīgi arī kolonnā "Zīmes" iekļautais derīgo zīmju skaits būs vienāds ar negrozīto un grozīto zīmju summu tajā gadījumā, kad visi pašvaldības iecirkņi būs pabeiguši par kandidātiem nodoto plusu un svītrojumi skaitīšanu.

CVK vadītājs Arnis Cimdars portālam “Delfi” to skaidro ar problēmu sistēmā un uzsver, ka nebūtu korekti publiskot atsevišķu iecirkņu datus, kamēr nav pieejami dati par visu novadu iecirkņiem.

Cimdars atklāja, ka naktī radušās problēmas ar datu ievadīšanu sistēmā, jo tie gan tikuši saņemti, bet to administrētāji paralēli konsultējuši arī vēlēšanu iecirkņus. Darba apjoms ir bijis milzīgs, tādēļ operatīvi publiskot informāciju CVK nevar.

CVK plāno atjaunot arī šo datu publiskošanu, taču patlaban nav iespējams izteikt prognozes par termiņiem, kādos tas varētu notikt. Tik pat labi tas varot būt dažu desmitu minūšu jautājums, bet tik pat labi varot aizņemt diennakti.

Līdz ar to CVK mājas lapā, piemēram, Naukšēnu novadā vienīgajam tajā kandidējošajam sarakstam "Sarma" redzami dati par kopējo vēlēšanu zīmju skaitu, derīgajām zīmēm, kā arī grozīto zīmju skaitu, bet dati par iegūtajiem procentiem un vietām netiek publiskoti.

Vaicāts, vai šis nav pirmais šāda veida gadījums, CVK vadītājs atbildēja izvairīgi, sakot, ka pašvaldību vēlēšanās sarežģījumi gadās vienmēr. Turklāt jāņem vērā, ka vispirms ir iecirkņa līmenis, tad dati no tā tiek sūtīti konkrētam novadam un tad tie tiek nosūtīti CVK.

Cimdars uzsvēra, ka darba apjoms ir liels, bet apstrādājamo datu apjoms - "prātam neaptverams", kā arī norādīja uz to, ka CVK jau iepriekš lūgusi atbalstu šīs problēmas risināšanai, bet to nav saņēmusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!