Foto: F64

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ceturtdien reģistrēja iniciatīvas grupas - biedrību "Varu Latvijas Tautai" un politisko partiju "Centra partija" - iniciatīvu parakstu vākšanai tautas nobalsošanas ierosināšanai par 13. Saeimas atsaukšanu.

Parakstīties par šo iniciatīvu vēlētāji varēs 12 mēnešus elektroniski portālā www.latvija.lv vai apliecinot parakstu pie zvērināta notāra, dzīvesvietas deklarēšanas vietā pašvaldībā, bāriņtiesā, kura veic notariālas darbības, vai novadā pie pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja.

Parakstu vākšanas termiņš sāksies 15. novembrī un ilgs līdz 2020. gada 14. novembrim.

Pieņemot lēmumu par iniciatīvas grupu reģistrēšanu, CVK pārliecinājās, ka iesniedzēji atbilst likumā "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu" noteiktajām prasībām, proti, viens no iesniedzējiem ir Biedrību un nodibinājumu likumā noteiktajā kārtībā izveidota un reģistrēta ne mazāk kā 10 vēlētāju izveidota biedrība un otrs – likumā noteiktā kārtībā reģistrēta politiskā partija, teikts paziņojumā medijiem.

CVK arī secināja, ka dienā, kad tika iesniegti iesniegumi par iniciatīvas grupas reģistrēšanu, nebija spēkā Satversmes 14. pantā noteiktie ierobežojumi, kad nevar ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu.

Atbilstoši Satversmei tiesību atsaukt Saeimu vēlētāji nevar izmantot gadu pēc Saeimas sanākšanas, gadu pirms Saeimas pilnvaru beigām, Valsts prezidenta pilnvaru pēdējo sešu mēnešu laikā, kā arī agrāk par sešiem mēnešiem pēc iepriekšējās tautas nobalsošanas par Saeimas atsaukšanu.

Ņemot vērā, ka abi iesniegumi CVK tika saņemti vienā dienā, un ir par vienu un to pašu jautājumu, CVK lēma, ka vienai iniciatīvai reģistrējamas divas iniciatīvas grupas.

Latvijas Republikas Satversme paredz, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ir tiesības ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu. Lai izmantotu šīs tiesības, CVK jāpiereģistrē iniciatīvas grupa, kurai 12 mēnešu laikā jāsavāc un jāiesniedz CVK ne mazāk kā vienas desmitās daļas (154 865) vēlētāju paraksti.

Ja likumā noteiktajā termiņā tautas nobalsošanas ierosināšanai nepieciešamais parakstu skaits tiek savākts, jānotiek tautas nobalsošanai par šo jautājumu. Atbilstoši Satversmei, ja tautas nobalsošanā par Saeimas atsaukšanu nobalso vairākums no balsotājiem un vismaz divas trešdaļas no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita, tad Saeima uzskatāma par atsauktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!