Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars ierosina ieviest pasta balsošanas ieviešanas iespējas Latvijā, kas pavērtu plašākas iespējas vēlētājiem piedalīties Saeimas vēlēšanās, portālu “Delfi” informēja CVK.
Cimdars ir nosūtījis vēstuli Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājam Marekam Segliņam, kurā ierosina, gatavojot grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā, izvērtēt arī pasta balsošanas ieviešanas iespējas Latvijā.

Cimdars uzskata, ka pasta balsošana Latvijā būtu viens no veidiem, kas pavērtu plašākas iespējas vēlētājiem piedalīties Saeimas vēlēšanās. Tā kā Saeimas vēlēšanām saskaņā ar Satversmi jānotiek tikai vienu dienu, tad tajās nav paredzēta iespēja nobalsot trīs dienas iepriekš, kā tas ir Eiropas Parlamenta vēlēšanās vai pašvaldību vēlēšanās.

CVK priekšsēdētājs norāda, ja Juridiskā komisija konceptuāli vienotos par atbalstu pasta balsošanas ieviešanai Latvijā, CVK ir gatava piedalīties arī attiecīgu grozījumu izstrādāšanā Saeimas vēlēšanu likumā.

Pasta balsošanas kārtība varētu būtu līdzīga tai, kas paredzēta Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā un kādā pa pastu balsoja tie Latvijas pilsoņi, kas vēlēšanās uzturējās ārvalstīs.

Lai pieteiktos balsošanai pa pastu, vēlētājam būs jānosūta vai jānogādā iesniegums īpaši izveidotai pasta balsošanas vēlēšanu iecirkņa komisijai, kura uz vēlētāja norādīto adresi nosūtīts balsošanas materiālus. Pēc izvēles izdarīšanas vēlētājam vēlēšanu aploksni būs jāievieto pasta aploksnē un jānosūta sava rajona vai republikas pilsētas vēlēšanu komisijai, kura vēlēšanu dienā visas saņemtās aploksnes nogādās vēlēšanu iecirkņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!