Foto: LETA
Otrdien, 7. jūlijā, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) nolēma izsludināt Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas, kas norisināsies 29. augustā. Ar šo lēmumu vienlaikus sākas oficiālais aģitācijas periods, kas būs spēkā līdz vēlēšanu dienai.

Atbilstoši grozījumiem Rīgas domes atlaišanas likumā CVK ārkārtas vēlēšanas atkārtoti jāizsludina 7. jūlijā, un vēlēšanām jānotiek 29. augustā.

Likums arī paredz, ka vēlēšanu izsludināšanas dienā sākas aģitācijas periods ārkārtas vēlēšanām, kas būs spēkā līdz 29. augustam. Par aģitācijas kontroli un priekšvēlēšanu izdevumu uzskaiti atbildīgā iestāde ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Tiesības piedalīties Rīgas domes vēlēšanās būs Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, sākot no 18 gadu vecuma, kuriem bija reģistrēta dzīvesvieta Rīgas administratīvajā teritorijā 90 dienas pirms vēlēšanu dienas – šā gada 31. maijā, vai kuriem Rīgas administratīvajā teritorijā pieder nekustamais īpašums.

Vēlētāji, kuriem Rīgā šā gada 31. maijā bija reģistrēta dzīvesvieta, vēlētāju sarakstos tiks iekļauti automātiski, savukārt, lai izmantotu iespēju vēlēt Rīgas domi, ja vēlētājam Rīgas administratīvajā teritorijā pieder nekustamais īpašums, vēlēšanām būs īpaši jāreģistrējas no 30. jūlija līdz 15. augustam.

Vēlētāju sarakstus izveidos Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) sadarbībā ar CVK un Rīgas pašvaldību. Sākotnēji katrs balsstiesīgais rīdzinieks tiks iekļauts reģistrētajai dzīvesvietai atbilstošā iecirkņa vēlētāju sarakstā. PMLP ne vēlāk kā līdz 30. jūlijam vēlētājiem pa pastu uz deklarētās dzīvesvietas adresi Rīgā izsūtīs informāciju par to, kura iecirkņa sarakstā vēlētājs iekļauts. No 30. jūlija savu iecirkni varēs noskaidrot arī pa CVK uzziņu tālruni vai PMLP e-pakalpojumā.

Ja vēlētājam veselības stāvokļa dēļ nebūs iespējas nokļūt vēlēšanu iecirknī, iedzīvotājs varēs pieteikties balsošanai savā atrašanās vietā. Šajā gadījumā vēlētājam vai viņa uzticības personai pa pastu, e-pastu vai valsts pārvaldes pakalpojumu portālā "Latvija.lv" jāiesniedz iesniegums Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijai. Sūtot iesniegumu pa e-pastu, tam jābūt parakstītam ar drošu e-parakstu. Balsošanu vēlētāju atrašanās vietā vēlēšanu iecirkņu komisijas varēs organizēt ne tikai balsošanas, bet arī iepriekšējās dienās.

Tāpat CVK ir apstiprinājusi ieteikumus Covid-19 infekcijas profilaksei Rīgas domes vēlēšanu iecirkņos. Uzturoties iecirknī, vēlētājiem būs jāievēro divu metru distance, jādezinficē rokas, jālieto mutes un deguna aizsargs. Vēlētājiem, kuriem nebūs sava sejas aizsega, iecirknī tiks izsniegta vienreizlietojamā sejas aizsargmaska.

Vēlētāji aicināti vēlēšanu iecirknī izmantot arī savus rakstāmrīkus, bet, ja vēlētājam šādas iespējas nav, iecirknī katram vēlētājam būs nodrošināta sava pildspalva. Tuvojoties vēlēšanām, ja epidemioloģiskā situācija valstīt turpinās uzlaboties, šie nosacījumi var tikt pārskatīti, uzsver CVK.

Savukārt aģitācijas periodā partijas un partiju apvienības, kas iesniegušas deputātu kandidātu sarakstu, priekšvēlēšanu izdevumos varēs tērēt līdz 171 706 eiro. Ar partijām nesaistīta persona priekšvēlēšanu aģitācijai drīkstēs tērēt līdzekļus, kas nepārsniedz 6450 eiro.

Neskatoties uz to, ka atsevišķas partijas jau iepriekš sākušas aģitāciju Rīgas domes vēlēšanām, līdz aģitācijas periodam likums partijām nekādus aģitācijas ierobežojumus neparedz. Izmaksas, kas partijai radušās saistībā ar līdz šim izvietoto politisko reklāmu, būs jāatspoguļo attiecīgās partijas gada pārskatā par 2020. gadu.

Laika periodā no vēlēšanu izsludināšanas dienas līdz vēlēšanu dienai partijām ir noteikti ierobežojumi un aizliegumi priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanai un izplatīšanai. Vēlēšanu dienā, kā arī 30 dienas pirms vēlēšanu dienas, priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana elektroniskā plašsaziņas līdzekļa televīzijas programmās un raidījumos ir aizliegta.

Tāpat vēlēšanu dienā un dienu iepriekš aģitācijas materiālu izvietošana elektroniskā plašsaziņas līdzekļa radio programmās un raidījumos, publiskās lietošanas ārtelpās un iekštelpās, preses izdevumos un valsts un atvasinātu publisku personu institūcijās un kapitālsabiedrībās, kā arī internetā, ir aizliegta.

Jau ziņots, ka trīs iepriekšējās balsošanas dienās vēlēšanu iecirkņi būs atvērti dažas stundas.

Partijām kandidātu saraksti vēlēšanām jāiesniedz no 14. līdz 20. jūlijam.

Saeima šā gada sākumā lēma atlaist Rīgas domi. Vēlēšanu datums gan divas reizes ticis pārcelts saistībā ar Covid-19 izplatības mazināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!