Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ceturtdien apstiprināja 7.jūlija tautas nobalsošanas galīgos rezultātus, nosakot, ka referendumā piedalījušies vairāk nekā 338 000 vēlētāji.
CVK informē, ka tautas nobalsošanā par likuma "Grozījumi Nacionālās drošības likumā" piedalījušies 338 348 vēlētāji, bet tautas nobalsošanā par likuma "Grozījumi Valsts drošības iestāžu likumā" atcelšanu – 338 342 vēlētāji.

Līdz ar to tautas nobalsošanā saņemtais derīgo balsošanas zīmju kopskaits par katru no likumiem nav pietiekams, lai tautas nobalsošanu uzskatītu par notikušu, un apturētie likumi "Grozījumi Nacionālās drošības likumā" un "Grozījumi Valsts drošības likumā" tautas nobalsošanā nav atcelti.

Saskaņā ar Satversmi, lai tautas nobalsošana būtu notikusi, tajā bija jāpiedalās vismaz pusei no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb 453 730 vēlētājiem.

Tautas nobalsošanas rezultāti arī liecina, ka no vēlētājiem, kuri piedalījās tautas nobalsošanā, lielākā daļa balsoja par likumu atcelšanu. Tā par likuma "Grozījumi Nacionālās drošības likumā" atcelšanu saņemtas 326 479 jeb 96,49 % balsošanas zīmes, bet par likuma "Grozījumi Valsts drošības iestāžu likumā" atcelšanu – 326 189 jeb 96,41 % balsošanas zīmju.

No visām balsošanas zīmēm apmēram pus procents zīmju bijušas nederīgas, kas nozīmē, ka tajās vēlētāji bija atzīmējuši vai nu abas atbildes "Par" un "Pret" vai nevienu no abām atbildēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!