Foto: F64

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) pirmdien, 2020. gada 28. decembrī, reģistrēja partiju apvienības "Jaunā Saskaņa" iniciatīvu parakstu vākšanai, lai varētu ierosināt 13. Saeimas atsaukšanu, portāls "Delfi" uzzināja CVK.

Parakstīties par šo iniciatīvu būs iespējams no otrdienas, 29. decembra līdz 2021. gada 31. oktobrim, kad iestāsies Satversmē noteiktais termiņš – gads pirms Saeimas pilnvaru beigām, kad rosināt Saeimas atsaukšanu nav atļauts.

Parakstīties par vēlētāju iniciatīvām ir iespējams elektroniski portālā www.latvija.lv, apliecinot parakstu pie zvērināta notāra, dzīvesvietas deklarēšanas vietās pašvaldībā, bāriņtiesās, kuras veic notariālas darbības, vai novados - pie pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja.

Šā gada 31. decembrī stāsies spēkā arī grozījumi likumā "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu, kas paredz, ka parakstīties par vēlētāju iniciatīvām būs iespējams arī ārvalstīs Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās pie konsulārajām amatpersonām, kuras ir tiesīgas veikt notariālās funkcijas.

Pieņemot lēmumu par iniciatīvas grupas reģistrēšanu, CVK vērtēja, vai iesniedzējs uzskatāms par politisko partiju apvienību, kā arī to, vai dienā, kad tika iesniegts iesniegums par iniciatīvas grupas reģistrēšanu, nebija spēkā Satversmes 14. pantā noteiktie ierobežojumi, kad nevar ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu.

Atbilstoši Satversmei tiesību atsaukt Saeimu vēlētāji nevar izmantot gadu pēc Saeimas sanākšanas, gadu pirms Saeimas pilnvaru beigām, Valsts prezidenta pilnvaru pēdējo sešu mēnešu laikā, kā arī agrāk par sešiem mēnešiem pēc iepriekšējās tautas nobalsošanas par Saeimas atsaukšanu.

Jau vēstīts, ka 2019. gada 15. novembrī tika sākta parakstu vākšana par Saeimas atlaišanas referenduma rosināšanu, zem vienas iniciatīvas apvienojot vairāku grupu līdzīgus priekšlikumus – biedrībai "Varu Latvijas Tautai" un politiskai partijai "Centra partija" – tika pievienotas arī Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība un politisko partiju apvienību "Jaunā Saskaņa".

Taču gadu pēc ierosinātās parakstu vākšanas par iniciatīvu bija parakstījušies vien trešdaļa atbalstītāju – interneta vietnē "latvija.lv" bija parakstījušies 54 228 Latvijas vēlētāji.

Satversme paredz, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ir tiesības ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu. Lai izmantotu šīs tiesības, CVK jāpiereģistrē iniciatīvas grupa, kurai 12 mēnešu laikā jāsavāc un jāiesniedz CVK ne mazāk kā vienas desmitās daļas (154 865) vēlētāju paraksti.

Ja likumā noteiktajā termiņā tautas nobalsošanas ierosināšanai nepieciešamais parakstu skaits tiek savākts, jānotiek tautas nobalsošanai par šo jautājumu. Atbilstoši Satversmei, ja tautas nobalsošanā par Saeimas atsaukšanu nobalso vairākums no balsotājiem un vismaz divas trešdaļas no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita, tad Saeima uzskatāma par atsauktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!