Foto: F64
Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars prognozē, ka tautas nobalsošanu par Saeimas atlaišanu varētu sarīkot 30.jūlijā.

Cimdars sestdienas vakarā sacīja, ka CVK sēde par laiku tautas nobalsošanai notiks jau pirmdien.

Ja šajā dienā jau tiks saņemts Valsts prezidenta Valda Zatlera ierosinājums par Saeimas atlaišanu, tā varētu notikt 30.jūlijā.

Likums paredz, ka tautas nobalsošanu CVK jāsarīko divu mēnešu laikā.

Ja tautas nobalsošanā vairāk nekā puse balsotāju izsakās par Saeimas atlaišanu, tad Saeima būs uzskatāma par atlaistu un izsludināmas jaunas vēlēšanas, kurām būs jānotiek ne vēlāk kā divus mēnešus pēc Saeimas atlaišanas, nosaka Satversme.

Ja Saeima ir atlaista vai atsaukta, tad Saeimas locekļu pilnvaras tomēr paliek spēkā līdz jaunievēlējamās Saeimas sanākšanai, bet līdzšinējā Saeima var sanākt uz sēdēm tikai tad, ja Valsts prezidents to sasauc. Šādām Saeimas sēdēm dienas kārtību noteic Valsts prezidents. Ne agrāk kā vienu mēnesi un ne vēlāk kā divus mēnešus pēc Saeimas atsaukšanas jānotiek jaunām vēlēšanām.

Satversme arī nosaka - ja tautas nobalsošanā vairāk nekā puse no nodotām balsīm izsakās pret Saeimas atlaišanu, tad Valsts prezidents uzskatāms par atlaistu un Saeima ievēlē jaunu Valsts prezidentu uz atlaistā prezidenta atlikušo pilnvaru laiku.

Jau ziņots, ka Zatlers sestdienas vakarā paziņoja, ka rosina atlaist 10.Saeimu.

Saeimā ceturtdien, 2.jūnijā, ir paredzētas Valsts prezidenta vēlēšanas. Šim amatam izvirzīts - Zatlers un Andris Bērziņš (Zaļo un zemnieku savienība).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!