Foto: LETA
Kopumā Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās par nederīgām tika atzītas 847 aploksnes, informēja CVK pārstāve Laura Zaharova.

Kā skaidroja CVK, par nederīgām uzskatāmas ne tikai aploksnes bez iecirkņa komisijas zīmoga, bet arī saplēstas vēlēšanu aploksnes, aploksnes, uz kurām nav norādīts attiecīgo vēlēšanu nosaukums vai kuru forma nav apstiprināta CVK. Tāpat nederīgas ir 29. augusta vēlēšanu dienas kastē iemestas vēlēšanu aploksnes, uz kurām ir atzīme "Iepriekšējā balsošana".

Balsu skaitīšanas kārtība paredz, ka nederīgās vēlēšanu aploksnes saskaita un neatvērtas iesaiņo, norādot, ka sainī atrodas nederīgās vēlēšanu aploksnes, kā arī to skaitu. Nederīgo vēlēšanu aplokšņu kopskaits ir jāieraksta balsu skaitīšanas protokolā, norāda CVK pārstāve.

Tā kā nederīgas vēlēšanu aploksnes netiek līdzskaitītas, tad statistika par to, kāpēc katra no aploksnēm ir atzīta par nederīgu, netiek apkopota, skaidroja Zaharova. Savukārt nobalsojušo skaita un derīgo aplokšņu atšķirība ir katrās vēlēšanās un rodas gan tāpēc, ka kādas aploksnes iepriekšminēto apstākļu dēļ ir nederīgas vai arī vēlēšanu kastēs tiek atrasts mazāks aplokšņu skaits, nekā balsotāju skaits vēlētāju sarakstos, kam vienīgais izskaidrojums ir tas, ka kādi vēlētāji vēlēšanu aploksnes neiemet vēlēšanu kastē.

Pašvaldību vēlēšanās konkrētās pašvaldības velēšanu komisijai jāpārbauda iecirkņu sniegto ziņu pareizība, pirms izziņo galīgos rezultātus. Atbildot uz jautājumu par aplokšņu nederīguma iemesliem, CVK norādīja, ka sīkāka informāciju par nederīgajām aploksnēm jājautā Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam Jurim Kokinam.

Kā ziņots, Administratīvās apgabaltiesas nolēmums partijas "Jaunā saskaņa" prasībā, ar kuru tā apstrīdējusi Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātus, būs pieejams 14. septembrī pēc pulksten 17.

Tiesa šodien uzklausīja divas liecinieces – 144. un 97.vēlēšanu iecirkņu vadītājas, kuras skaidroja, kā radusies situācija ar neapzīmogotajām aploksnēm. Pēc viņu teiktā, abos gadījumos tā bijusi neuzmanības kļūda. Šodien tiesas sēdē arī atklājies, ka 34 aploksnes par nederīgām atzītas 74. vēlēšanu iecirknī.

Kā vēstīts, partija "Jaunā saskaņa", atsevišķu partijas "Saskaņa" politiķu, Latvijas Krievu savienības (LKS) un partijas "Alternative" pārstāvji tiesā ir iesnieguši sūdzības saistībā ar vēlēšanu rezultātiem.

"Jaunā saskaņa" savā iesniegumā lūdz atcelt gan Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas lēmumu par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu, gan arī Rīgas pilsētas 97. un 144. vēlēšanu iecirkņu rezultātus. Šajos iecirkņos balsu skaitīšanas laikā vēlēšanu kastēs tika konstatētas kopumā 627 vēlēšanu aploksnes bez iecirkņa zīmoga, kuras atbilstoši vēlēšanu likumā un CVK instrukcijā noteiktajam ir uzskatāmas par nederīgām un nav pieskaitītas kopējam vēlēšanu rezultātam. Turklāt astoņiem cilvēkiem neesot dota iespēja nobalsot mājās, jo pie viņiem neieradās vēlēšanu komisijas pārstāvji.

Jaunievēlētā dome nevarēs sākt darbu, kamēr nebūs attiecīgais tiesas lēmums. Apgabaltiesai lēmums jāpieņem septiņu dienu laikā no pieteikuma saņemšanas – tas būs galīgs un nav apstrīdams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!