Foto: LETA

Tuvojoties 18.februāra referendumam par Satversmes "krievu valodas grozījumiem", Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja pieteikties par brīvprātīgajiem novērotājiem un tautas nobalsošanas dienā sekot līdzi balsošanas norisei un balsu skaitīšanai vēlēšanu iecirkņos, vēsta Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Pieteikties novērošanai iespējams līdz ceturtdienai, 16.februārim CVK interneta mājaslapā www.cvk.lv .

Par brīvprātīgo novērotāju var kļūt ikviens Latvijas iedzīvotājs, kurš tautas nobalsošanas dienā būs sasniedzis vismaz 16 gadu vecumu. Lai saņemtu brīvprātīgā novērotāja pilnvaru, novērotājam CVK mājaslapā ir jāiepazīstas ar interaktīvo mācību kursu "Tautas nobalsošanas sarīkošana" un jāaizpilda brīvprātīgā novērotāja reģistrācijas anketa, informē Bērziņa.

Pēc mācību kursa apgūšanas un reģistrācijas anketas aizpildīšanas novērotājs savā e-pastā saņems CVK brīvprātīgā novērotāja pilnvaru, kas jāizdrukā un kopā ar personu apliecinošu dokumentu tautas nobalsošanas dienā jāuzrāda vēlēšanu iecirknī.

Vienlaikus CVK pārstāve atgādina, ka tiesības novērot tautas nobalsošanas norisi un balsu skaitīšanu vēlēšanu iecirkņos ir arī novērotājiem, kurus pilnvarojušas reģistrētas partijas un partiju apvienības, CVK akreditētās nevalstiskās organizācijas un pašvaldību vēlēšanu komisijas. Tiesības novērot tautas nobalsošanu vēlēšanu iecirkņos ir arī plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, kā arī CVK un pašvaldību vēlēšanu komisiju locekļiem.

Līdz šai trešdienai, 8.februārim, partiju, partiju apvienību pilnvarotie novērotāji un plašsaziņas līdzekļu pārstāvji vēl var pieteikties arī tautas nobalsošanas novērošanai ieslodzījuma vietās, vēsta CVK. Tautas nobalsošanas novērošanai ieslodzījuma vietā jāpiesakās Ieslodzījuma vietu pārvaldē Stabu ielā 89, Rīgā.

Jau vēstīts, ka referendums par vēlētāju rosinātajiem Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai noteikt otras valsts valodas statusu, paredzēts 18.februārī. Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK mēģināja apturēt referendumu, apstrīdot tā likumību Satversmes tiesā (ST), bet ST otrā kolēģija piektdien nolēma ierosināt lietu pēc 30 Saeimas deputātu pieteikuma "krievu valodas referenduma lietā", tomēr pats 18.februārī paredzētais referendums netiek apturēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!