Foto: LETA
Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) rīcībā ir informācija par vairākiem nopietniem pārkāpumiem 2013.gada pašvaldību vēlēšanu norisē – saņemti signāli par vairākiem gadījumiem, kad vēlētāji, ierodoties vēlēšanu iecirknī, konstatējuši, ka viņu parakstam paredzētajā ailē jau parakstījies kāds cits vēlētājs.

Savukārt Lielvārdē kādam vēlētājam nezināmu iemeslu dēļ izsniegtas divas vēlēšanu aploksnes un vēlētājs tās abas izmantojis balsojot.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars skaidro, ka gadījumos, kad divi vai vairāki politiskie spēki ir guvuši līdzīgus rezultātus vai pastāv šaubas par to, vai kādam sarakstam ir vai nav izdevies pārvarēt 5% barjeru, šādi pārkāpumi var kalpot par iemeslu vēlēšanu rezultātu apstrīdēšanai.

Pēc Cimdara teiktā, salīdzinoši retāk šogad saņemtas sūdzības par vēlētāju sarakstu kvalitāti. Tomēr vēl arvien bijuši gadījumi, kad vēlētāji "inerces pēc dodas uz tuvāko iecirkni", nenoskaidrojot, kurā iecirknī viņiem jābalso pašvaldību vēlēšanās, stāsta CVK priekšsēdētājs.

"Vēlētājiem bija 50 dienu periods, lai noskaidrotu un mainītu iecirkni," atgādināja Cimdars.

Vēlēšanu laikā fiksēti arī dažādi citi pārpratumi, piemēram, Rīgā 27.vēlēšanu iecirknī kāda vēlētāja ir pieprasījusi, lai viņai samaksā latu par to, ka viņa atnākusi uz vēlēšanām, lai arī nav saņēmusi uzaicinājumu.

Rīgā saņemtas sūdzības par to, ka nav bijuši pilnīgi nokomplektēti saraksti, par ko, pēc Cimdara teiktā, atbildība jāuzņemas tipogrāfijai un vēlēšanu komisiju locekļiem, kuri, nepārliecinoties par visu zīmju esamību, komplektus devuši vēlētājiem

Zināmu ažiotāžu izraisījusi arī jaunieveduma - vēlēšanu lineālu - izmantošana, kas ir ierobežojusi parakstu izmērus. Kāds vēlētājs par lineālu sūdzējies, ka tas ir cilvēktiesību pārkāpums, ka jāparakstās pārlieku mazā lodziņā.

Savukārt daži citi ieradušies ar savu lineālu.

Tāpat vairākos iecirkņos vēlēšanu komisijas nav izmantojušas jaunā parauga balsošanas kastes un pielāgojuši drošības plombas vecajām kastēm, stāsta Cimdars.

Valmierā vēlēšanu komisijas darbinieki piedzīvojuši nepatīkamu gadījumu, dodoties pie vēlētāja uz mājām, proti, tur viņus sagaidījušas agresīvas personas, no kurām vēlēšanu komisijas loceklis bijis spiests paglābties automašīnā, lai sevi pasargātu no apliešanas ar nezināmas izcelsmes šķidrumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!