Foto: NASA/MODIS
Jēlas un Kolumbijas universitāšu pētījums "Environmental Performance Index" (EPI), kurā Latvija atzīta par otru zaļāko valsti pasaulē, maldina sabiedrību un neataino patieso situāciju, sacīja Latvijas Dabas fonda (LDF) eksperts Viesturs Lārmanis.

"Tas, ka esam atzīti par otriem zaļākajiem pasaulē, protams, priecē, taču nebūt neataino reālo situāciju mūsu valstī. Šis pētījums ņem vērā tikai atsevišķu daļu no kritērijiem, kas veido kopainu par valsts vides kvalitāti. LDF vārdā varu teikt, ka no bioloģiskās daudzveidības viedokļa esam vieni no pēdējiem pasaulē. Turklāt tas, iespējams, pat vairāk liecina par mūsu valsts atpalicību attīstības ziņā ‒ mums ir ļoti mazattīstīta rūpniecība, līdz ar to gaisa tīrība, kas ir viens no pētījuma kritērijiem, var būt augsta," pastāstīja Lārmanis.

Līdzīgi pētījuma rezultātus komentēja arī Lielās talkas organizatore Vita Jaunzeme. Viņa atzina, ka otrā vieta starp 132 valstīm noteikti ir rādītājs, par kuru jāpriecājas, taču nedrīkst krist eiforijā un domāt, ka Latvijā vide ir ideāli sakārtota.

"Ik gadu rīkojot Lielo talku un redzot, kā izskatās Latvijas mežos, nedomāju, ka šis pētījums ir īsti objektīvs. Tad ir jāredz viss vērā ņemto kritēriju un datu saraksts, kā arī valstu kopējais saraksts, kas iekļautas pētījumā," klāstīja Jaunzeme. Viņa arī piebilda, ka valstī netiek veikti nopietni pasākumi vides uzlabošanai.

Jau vēstīts, ka piektdien tapa zināmi Jēlas un Kolumbijas universitāšu pētījuma "Environmental Performance Index" (EPI) rezultāti, kuros Latvija atzīta par otru zaļāko valsti pasaulē, piekāpjoties vienīgi Šveicei. EPI ir kvantitatīvs pētījums, kas seko nacionālajiem vides rezultātiem, lietojot labākos pieejamos datus. Pētījums tiek veikts jau ilgāku laiku, reizi divos gados publicējot rezultātus. 2008.gadā Latvija bija 8.vietā, savukārt 2010.gadā ‒ 21.vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!