Foto: LETA
Shēmas ar dabas resursa nodokļa atmaksu un importa atkritumu ievešanu valstij rada 30 miljonu lielus zaudējumus, svētdien ziņo raidījums "Nekā personīga".

Jelgavas nomalē saimnieko otrs lielākais atkritumu importētājs Latvijā – SIA "Green World". Valsts Vides dienests (VVD) uzskata, ka "Green World" daļu atkritumu tas ievedis nelikumīgi. Dienests uzmanību pievērš arī SIA "Aggregare", kas ir lielākais atkritumu importētājs valstī.

"Jau iegūtā informācija liecina par tādiem apstākļiem, kurus mēs varam tulkot kā kravu ievešana un uzdošana par vietējām kravām. Mēs Jelgavā esam atklājuši arī šādus ievestus atkritumus, par kuriem mums iepriekš nebija ne jausmas. Ir kaut kādas citas atkritumu shēmas, ne tādas, par kurām mēs zinājām un tās mēs šobrīd arī pētām," raidījumam stāsta VVD vadītāja Inga Koļegova.

Raidījums norāda – ja atkritumi ir savākti Latvijā, tad par to pārstrādāšanu var saņemt dabas resursu nodokļa atlaidi. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) aprēķinājusi, ka shēmas ar dabas resursu nodokļa atmaksu un importa atkritumu ievešanu valstij ik gadu rada 30 miljonu eiro zaudējumus. Ministrija uzrakstījusi likumu, kas palielina vides inspektoru pilnvaras.

Atskaitēs VVD "Aggregare" visus atkritumus uzrāda kā ievestus. Uzņēmuma vadītājs Roberts Redko skaidro, ka tā esot kļūda un nepareizās atskaites vainīgs grāmatvedis. "Mums ir Latvijā savāktas un Latvijā pārstrādātas tonnas, bet pavisam nesen mēs atklājām to, ka mēs nebijām iesnieguši Latvijā savāktās tonnas atskaites žurnālā. Šobrīd tas tiek labots un drīz tiks iesniegts koriģēts uzskaites žurnāls. Tur būs redzami visi Latvijā savāktie apjomi," raidījumam teic Redko.

"Aggregare" nelielu daļu atkritumu savāc Latvijā, lielāko daļu ieved, norāda raidījums. 80 tonnas atkritumu uzņēmums aizvedis uz Slokas atkritumu glabātuvi, kur tie pirms Jāņiem sadeguši. Uzņēmuma vadītājs Redko apgalvo, ka noticis savādāk. Uz Sloku atkritumus aizveduši kļūdas pēc, taču viņš iejaucies, mašīnas nav ļāvis izkraut Slokā, bet atkritumus
aizvedis kādam uzņēmumam Jēkabpilī.

"Zviedrijas aģentūra bija norādījusi, ka gala saņēmējs šai kravai bija "Aggregare". "Aggregare" saņēma šīs te kravas un tālāk no mūsu uzņēmuma tās tika sūtītas uz Jēkabpili mūsu sadarbības partnerim "SPU Zvaigznei," kuriem ir atļauja šķirot iepakojumu. Nezināmā veidā kravas bija nonākušas Jūrmalā. Un no Jūrmalas tās tika atgrieztas atpakaļ pie izcelsmes. Izcelsme esam mēs, jo mums tika šīs mašīnas uzkrautas. Kā viņas nonāca tur, man nav ne jausmas, bet katrā ziņā mēs viņas izkrāmējām pie sevis ārā un piegādājām citam sadarbības partnerim," stāsta Redko.

VVD uzskata, ka tieši Aggregare 80 tonnu kravu nogādājis Slokā. Par to liecina gan no Zviedrijas saņemtās ziņas, gan paša dienesta noskaidrotais.

Jau ziņots, ka 18. jūnija pēcpusdienā Jūrmalā, Slokas apkaimē, izcēlās ugunsgrēks kādā teritorijā, kurā bez VVD atļaujas tika glabāts liels daudzums plastmasas atkritumu. Tie dega 12 000 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēkam tika noteikta paaugstināta bīstamība. Degšana radīja lielu sadūmojumu, kurš izplatījās atmosfēras augšējos slāņos mākoņu veidā ievērojamā teritorijā.

Degušajā teritorijā Ventspils šosejā 47, Jūrmalā, saimnieko SIA "Prima M". VVD iepriekš skaidroja, ka izgāztuvē bija uzkrāti aptuveni 23 000 tonnu atkritumu. Dienesta darbinieki norādīja, ka ''Prima M'' nebija saņēmis atbilstošas atļaujas darbību veikšanai ar atkritumiem un, līdz ar to, darbojās nelegāli. Tāpat dienestā jau iepriekš ir saņemtas sūdzības no vietējiem iedzīvotājiem par smakām, kukaiņiem un žurkām. VVD bija izdevusi rīkojumu izvest nelikumīgi glabātos atkritumus no teritorijas līdz 1. jūnijam, bet uzņēmējs šo lēmumu pārsūdzēja. Neraugoties uz šīm darbībām centrālā struktūrvienība atstāja lēmumu negrozītu un atkritumi bija jāizved līdz 24.jūnijam.

Vēstīts, ka VVD pieņēma lēmumu pārtraukt līgumu ar SIA "Riepu Bloki", kas Rīgas centrā bija uzkrājis brangu riepu kravu. VVD aprēķinājis gandrīz 13 miljonu eiro soda naudu par riepu apjomu, kas nav pārstrādāts atbilstoši normatīvo aktu prasībām un līgumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!