No pavasara piemērojamais dabasgāzes akcīzes nodoklis siltuma gala tarifus Rīgā sadārdzinās par aptuveni septiņiem līdz astoņiem procentiem, portālam Db.lv atzinis AS "Rīgas Siltums" (RS) valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

Tomēr dabasgāzes cenas paliks salīdzinoši zemas visu sezonu, līdz ar to kopumā apkure rīdziniekiem būs lētāka nekā pērn, norādījis Žīgurs. Viņš gan arī atzinis, ka kopējā kontekstā, kad jau pirmajos šīs apkures sezonas mēnešos rīdzinieki apkures rēķinus apmaksā vidēji par 10% sliktāk nekā pērn šajā pašā periodā, visas papildu izmaksas rada iemeslus bažām.

Žīgurs arī atzinis, ka viņu satrauc elektroenerģijas cenas pieaugums pēc Ignalinas AES slēgšanas šī gada nogalē, kā arī situācija ar elektrības piegādi maksimuma slodzes stundās.

"Arī "Rīgas Siltums" vairākās koģenerācijas stacijās ražo elektrību, ko nodot sistēmas operatoram par obligātā iepirkuma tarifu. Pat ja mēs pašsaražoto elektrību turpmāk izmantotu savām vajadzībām, ar to ir nepietiekami, lai varētu nosegt visu uzņēmuma pieprasījumu," sacījis Žīgurs. RS pašlaik ražo elektrību Daugavgrīvas, Viesturu prospekta un Imantas koģenerācijas stacijās.

RS nākamgad plāno arī izmantot zemās būvniecības izmaksas vairāku projektu īstenošanai. Par vienu miljonu latu iecerēta centralizēto siltumapgādes gāzes katlu maiņa Vecmīlgrāvī, par 2,5 miljoniem latu - maģistrālo siltumapgādes vadu rekonstrukcija, bet par 10 līdz 14 miljoniem latu plānots uzsākt Ziepniekkalna biokurināmā stacijas bloka būvniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!