Šogad dabasgāzes tarifi lielākajiem patērētājiem samazinājušies par 10%-13%, informēja AS "Latvijas Gāze" (LG) preses sekretārs Vinsents Makaris.
No 1. janvāra mainīta mazuta kotācijas piemērošanas kārtība un tagad, piemērojot tarifus, tiek skaitīta nevis iepriekšējo sešu mēnešu vidējā mazuta cena, bet gan to iepriekšējo sešu mēnešu vidējā cena, kuros dabasgāze tika iepirkta no Krievijas, sacīja Makaris.

Līdz ar to radusies iespēja samazināt tarifus lielākajiem klientiem un samazināt tarifu pieaugumu mazākiem klientiem, sacīja Makaris.

Sākotnēji mājsaimniecībām plānotais dabasgāzes tarifu pieaugums bija 31%, reālais pieaugums ir tikai 13%, savukārt lielākajiem patērētājiem tarifiem vajadzēja pieaugt par 4%-5%, taču tarifi samazinājās par 10%-13%.

Viņš arī norādīja, ka 2007. gada rudenī LG iepirka lielas dabasgāzes rezerves apkures sezonai, līdz ar to bija iespējams dabasgāzi iepirkt par zemāku cenu, nekā tā ir ziemas laikā, kad pieprasījums ir ļoti liels. Tas ļāva samazināt plānoto dabasgāzes tarifu pieaugumu.

Janvārī Liepājā par 12% samazinājies siltumenerģijas tarifs.

"Liepājas enerģijas" valdes priekšsēdētājs Anatolijs Suškovs uzsvēra, ka janvārī arī patērētāji varēs sajust, ka mainīgais tarifs nenozīmē tikai tarifa pieaugumu, bet arī tarifa samazinājumu.

Kā norādīja Suškovs, mainīgais siltumenerģijas tarifs dod iespēju maksāt par gāzi kā kurināmo tik, cik tā maksā, un nav nepieciešams katru reizi, kad notiek svārstības pasaules energoresursu tirgū, sabiedrisko pakalpojumu regulatorā apstiprināt jaunu tarifu, kas ir sarežģīta un ilgstoša procedūra.

Siltumražotājs arī uzsver, ka gāzes cena veido aptuveni 80% no siltumenerģijas pašizmaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!