Foto: DELFI

Tā dēvētā "Daimler" kukuļošanas lieta, kuru min starp vērienīgākajām Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lietām, prokuratūrā apsūdzību uzrādīšanai varētu nonāk nākamgad, piektdien, iepazīstinot žurnālistus ar šogad paveikto, solīja KNAB šefs Jaroslavs Streļčenoks.

Konkrētus termiņus KNAB šefs gan neminēja, taču uzsvēra – biroja izmeklētāji nevienu lietu nevilcina, tieši otrādāk, aktīvi strādā, lai sāktie procesi virzītos uz priekšu. "Daimler" lietu "noteikti nākamgad nodosim [prokuratūrai]," ar pārliecību bilda Streļčenoks.

Sīkāk konkrētas KNAB izmeklēšanā esošās lietas Streļčenoks komentēt nevēlējās, uzsverot, ka visās rit izmeklēšana, notiek aktīva sadarbošanās ar citu valstu iestādēm. Šogad KNAB bijusi sadarbība ar 14 ārvalstīm, saņemot 38 tiesiskās palīdzības lūgumus.

Tāpat birojā ir izveidotas četras prokuroru grupas, kuras strādā pie sevišķi lielām lietām un divas grupas, kuras izveidotas sadarbībā ar citām tiesībsargājošām iestādēm. To, pie kādām lietām šīs grupas strādā, KNAB šefs neprecizēja.

Tiek pieļauts, ka viena no šo grupu ietām ir "Daimler" process un tā dēvētā "oligarhu lieta", kurā, kā piektdien uzsvēra Streļčenoks, arī notiek aktīva izmeklēšana, noliedzot baumas, ka tā ir uz izjukšanas robežas.

Atskatoties uz 2012.gadu, KNAB šefs pastāstīja, ka kriminālvajāšanas uzsākšanai šogad nosūtītas deviņas krimināllietas kopumā pret 51 personu. Gada laikā uzsākti 28 kriminālprocesi un no citām iestādēm pārņemti četri procesi. Izbeigti seši kriminālprocesi, bet 39 gadījumos procesu ierosināšana atteikta. Šobrīd KNAB lietvedībā ir 40 krimināllietas.

Kā šogad nozīmīgāko, prokuratūrai nosūtīto lietu Streļčenoks minēja "Latvenergo" kukuļošanas lietu, kurā jau prokuratūra uzrādījusi apsūdzības. Savukārt runājot par kopējām korupcijas tendencēm, KNAB šefs atzina – shēmas kļūst sarežģītākas , taču birojs spēj tās atšķetināt un joprojām ir "soli priekšā korumpantiem".

Ir apritējis arī gads, kopš KNAB vada Streļčenoks, viņš amatā ir kopš pērnā gada 17.novembra.

Tā dēvētajā "Daimler lietā" kriminālprocesu KNAB ierosināja 2010.gadā par to, ka Vācijas autobūves koncerna "Daimler AG" meitasuzņēmuma "Evo Bus GmbH" amatpersonas laikā no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim par 117 autobusu "Mercedes Benz" iegādes organizēšanu Rīgas pašvaldības vajadzībām, izmantojot personu un firmu starpniecību, nepamatoti paaugstināja iepirkuma cenu un nelikumīgi ieguva līdzekļus nelikumīgiem maksājumiem valsts amatpersonām par iepirkuma nodrošināšanu.

Saskaņā ar KNAB sniegto informāciju kukuļošanas starpnieki saņēmuši nodošanai, iespējams, Rīgas pašvaldības amatpersonām vairāk nekā 4,3 miljonus eiro (3,022 miljonus latu).

Kriminālprocesa ietvaros KNAB atzina vairākas personas par aizdomās turētajām saistībā ar iespējamu Rīgas pašvaldības amatpersonu kukuļošanu, ko ar starpnieku palīdzību veikušas "Evo Bus GmbH" amatpersonas.

Šā gada sākumā bijušajam "Rīgas satiksmes" padomes loceklim Leonardam Tenim kā drošības līdzeklis tika piemērots apcietinājums, taču vēlāk viņš apmaiņā pret drošības naudu tika atbrīvots.

Kriminālprocesa ietvaros bijušas vairākas izmeklēšanas darbības, tostarp kratīšanas Latvijā un ārvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!