Foto: AFI
Vērienīgajā Vācijas autobūves giganta "Daimler" kukuļošanas lietā iesaistītās personas figurē ne tikai saistībā ar "Rīgas satiksmes" sabiedriska transporta iepirkumiem, bet arī ar Finanšu ministrijas līgumu par tabakas un alkohola akcīzes marku piegādi, svētdien vēstīja TV3 raidījums "Nekā Personīga".

"Daimler" lietā viens no aizdomās turētajiem ir kādreizēja Rīgas mēra Gundara Bojāra padomnieku Leonards Tenis. "Nekā Personīga" vēsta, ka viņš saistīts arī ar kukuļošanu par FM akcīzes marku līgumu.

Vēl viens "Daimler" lietā aizdomās turētais, Zviedrijā dzīvojošais latvietis pensionētais grafiķis Raimonds Krastiņš savulaik bija lielas Lielbritānijā reģistrētas kompānijas "De La Rue International limited" aģents Latvijā. Firma izgatavo alkohola un tabakas akcīzes markas. Tenis kā akcizēto preču padomes un Spirta monopola padomes priekšsēdētājs Krastiņam piedāvājis, lai firma savu produkciju piegādā arī Latvijai un slēdz līgumu ar Finanšu ministriju, vēsta "Nekā Personīga".

Tiesībsargi konstatējuši, ka no 2002. līdz 2010. gadam Tenis par šī līguma pagarināšanu kukuļos nopelnījis vienu miljonu latu, svētdien ziņoja raidījums. Nav zināms, vai Tenis darbojās viens un tikai "uzdevās par lietu kārtotāju", vēsta "Nekā Personīga".

KNAB arī noskaidroja, ka par Rīgas domes sabiedrisko transportu, tai skaitā zili baltajiem "Mercedes Benz" autobusiem, ārvalstu kompānijas kukuļos amatpersonām samaksājušas vairāk nekā 3,6 miljonus latu.  Izmeklētājiem izdevies pierādīt Leonarda Teņa un Armanda Zeihmaņa dalību noziegumos, vēsta "Nekā Personīga". Tomēr, kā kukuļos maksātā nauda dalīta tālāk, pierādīts nav, jo korupcijas lietas centrālā figūra - Tenis - nav vēlējies atklāt izmeklētājiem, kas bija naudas gala saņēmēji.

Lietas materiāli liecina, ka tieši Bojāra valdīšanas laikā četros lielos transporta iepirkumos kukuļi izspiesti ne tikai no "Daimler" meitas kompānijas "Evo Bus", bet arī no Polijas "Neoplan" un ungāru autobusu un trolejbusu ražotājiem, vēsta "Nekā Personīga".

Tiesībsargi uzskata, ka Zeihmanis palīdzējis Tenim nelikumīgi iegūto kukuļa naudu atmazgāt.

Ne Rīgas satiksmes amatpersonas, kas atbildēja par daudzmiljonu iepirkumiem, ne ilggadīgais viņu vadītājs Leons Bemhens, kuru lietas izmeklēšanas gaitā pratināja, aizdomās saistībā ar lielajiem kukuļiem turētas netiek.

Portāls "Pietiek.com" iepriekš vēstīja, ka  "Daimler" lietā, kura jau nodota prokuratūrai, bez jau iepriekš izskanējušā bijušā SIA "Rīgas satiksme" padomes priekšsēdētāja vietnieka Leonarda Teņa figurē arī bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra (LSDSP) padomnieka Armands Zeihmanis un viņa sievas Vita, kuri bijuši aktīvi sociāldemokrātu ziedotāji. "Daimler" lietā figurē arī sabiedrībai mazāk zināmas personas - Agris Koroševskis, Sergejs Zambergs un uzņēmējs Raimonds Krastiņš.

Krimināllieta, kurā KNAB pie atbildības sauc septiņus cilvēkus, nonākusi prokuratūrā. KNAB uzskata, ka šajā lietā no četru uzņēmumiem ir izspiesti kukuļi kopumā 6,6 miljonu eiro (4,62 miljoni latu) latu apmērā.

Tā dēvētajā "Daimler lietā" kriminālprocesu KNAB ierosināja 2010.gadā par to, ka Vācijas autobūves koncerna "Daimler AG" meitasuzņēmuma "Evo Bus GmbH" amatpersonas laikā no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim par 117 autobusu "Mercedes Benz" iegādes organizēšanu Rīgas pašvaldības vajadzībām, izmantojot personu un firmu starpniecību, nepamatoti paaugstināja iepirkuma cenu un nelikumīgi ieguva līdzekļus nelikumīgiem maksājumiem valsts amatpersonām par iepirkuma nodrošināšanu.

Iepriekš KNAB sniedza informāciju, ka kukuļošanas starpnieki saņēmuši nodošanai, iespējams, Rīgas pašvaldības amatpersonām vairāk nekā 4,3 miljonus eiro (3,022 miljonus latu).

Bijušajam "Rīgas satiksmes" padomes loceklim Leonardam Tenim kā drošības līdzeklis tika piemērots apcietinājums, taču vēlāk viņš apmaiņā pret drošības naudu tika atbrīvots.

Lieta sākās, kad  2010.gada sākumā ASV Tieslietu departaments nedēļas sākumā vērsies federālajā tiesā, apsūdzot "Dailmer" amatpersonas kukuļošanā 22 valstīs laika posmā no 1998. līdz 2008.gadam. Šo valstu vidū nosaukta arī Latvija. Pēc izskanējušās informācijas Ģenerālprokurors Jānis Maizītis aicinājis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju izmeklēt iespējamo Rīgas domes amatpersonu kukuļošanu saistībā ar "Mercedes" autobusu iegādi.

Nauda kukuļiem, ko vācu autobūves koncerna "Daimler" meitasuzņēmums "Evo Bus" no 2002. līdz 2006. gadam maksājis atsevišķām Rīgas domes (RD) amatpersonām, vismaz daļēji nākusi, mākslīgi paaugstinot Rīgas iepirkto pasažieru autobusu cenu un "pārmaksu" atdodot RD pārstāvjiem "komisijas" veidā, liecina ASV izmeklētāju publiskotais ziņojums par "Daimler" kukuļošanas skandālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!