Foto: DELFI
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētajā autobūvnieka "Daimler" kriminālprocesā figurējušās kukuļu summas, iespējams, ir lielākās, kādas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) fiksējis vienā lietā.

KNAB pārstāve Ieva Karlsberga atzina, ka "Daimler" lietā fiksētā kukuļa summa noteikti ir viena no lielākajām, kādu savas pastāvēšanas laikā konstatējis KNAB, taču viņa atgādināja, ka biroja lietvedībā ir vairāki iepriekš sākti vērienīgi kriminālprocesi, kur kukuļa summas vēl tiek noskaidrotas, piemēram, Latvijas energoapgādes kompānijas "Latvenergo" lietā.

Pagaidām neviena no "Daimler" lietā iesaistītajām pusēm komentārus nesniedz. Par lietas apstākļiem nevēlas runāt, ne KNAB, ne lietu uzraugošā prokurore Velta Zaļūksne, ne abu aizdomās turēto Leonarda Teņa un Raimonda Krastiņa advokāti.

Teņa advokāts Andrejs Elksniņš jau pirmdien pēc klienta apcietināšanas paziņoja, ka viņam ir aizliegts izpaust pirmstiesas izmeklēšanas datus un nekādus apstākļus par lietas materiāliem nevarot komentēt.

Kad otrdien sazvanīja Krastiņa advokāti Intu Baltiņu, uzzinot, ka interesi izrāda žurnālists, viņa atrauca: "Nē, piedodiet, es ar žurnālistiem nerunāju, un mans klients nav ļāvis jums izpaust ziņas, un lūdzu netraucēt - katru dienu no rīta līdz vakaram tikai žurnālisti. Nu, piedodiet, man jāstrādā arī."

KNAB vēsturē ļoti liela piefiksētā kukuļu summa bija tā dēvētajā Rīgas domes (RD) kukuļošanas lietā.

RD lietas materiāli liecina, ka 2005.gadā RD Pilsētas attīstības departamenta amatpersonas, saņemot informāciju, ka zemes gabalu īpašnieks vēlas iegūt tiesības veikt apbūvi ar daudz lielāku par paredzēto stāvu skaitu un intensitāti, pieprasīja 1 000 000 eiro lielu kukuli, lai nodrošinātu zemes gabala izmantošanas statusa maiņu Rīgā, Rusova ielā. Pierādījumi liecina, ka, izmantojot trešās RD amatpersonas starpniecību, saņemta kukuļa daļa skaidrā naudā ne mazāk kā 326 000 eiro apmērā.

Citā gadījumā 2007.gadā RD Pilsētas attīstības departamenta amatpersonas, vienojoties ar citām RD amatpersonām, pieprasīja no kāda uzņēmuma intereses pārstāvošas personas un ar starpnieku pa daļām saņēma 60 000 eiro kukuli par labvēlīga lēmuma pieņemšanu saistībā ar dzīvojamo māju kompleksa būvniecības atbalstīšanu Rīgā, Kuldīgas ielā.

Kukulis tālāk nodots līdz šim izmeklēšanā precīzi nenoskaidrotām RD amatpersonām, kuras bija saistītas ar uzņēmumam labvēlīgu lēmumu pieņemšanu un būvniecības atbalstīšanu Rīgas domē. Savukārt 2007.gada nogalē papildus sākotnēji noteiktajam kukuļa apmēram ar starpnieka palīdzību no uzņēmēja tika pieprasīti vēl 40 000 eiro un no tiem saņemta pieprasītā kukuļa daļa - 20 000 eiro.

Atlikušo naudas summu RD Pilsētas attīstības departamenta amatpersonas no uzņēmēja nesaņēma, jo tika aizturētas.

KNAB vēsturē bijušas arī vairākas lietas, kur kukuļi bijuši vairāki desmiti tūkstoši latu.

Jau ziņots, ka KNAB kriminālprocesa ietvaros atzinis vairākas personas par aizdomās turētajām saistībā ar iespējamu Rīgas pašvaldības amatpersonu kukuļošanu, ko ar starpnieku palīdzību veikušas Vācijas autobūves koncerna "Daimler AG" meitasuzņēmuma "Evo Bus GmbH" amatpersonas.

Kriminālprocess ierosināts 2010.gadā par to, ka "Evo Bus GmbH" amatpersonas laikā no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim par 117 autobusu "Mersedes Benz" iegādes organizēšanu Rīgas pašvaldības vajadzībām, izmantojot personu un firmu starpniecību, nepamatoti paaugstināja iepirkuma cenu un nelikumīgi ieguva līdzekļus nelikumīgiem maksājumiem valsts amatpersonām par iepirkuma nodrošināšanu.

Patlaban konstatēts, ka kukuļošanas starpnieki saņēmuši nodošanai, iespējams, Rīgas pašvaldības amatpersonām vairāk nekā 4,3 miljonus eiro (3,022 miljonus latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!