Vairākās kukuļdošanas epizodēs, kur naudu saņēmuši Krievijas valsts pārstāvji, finanšu resursi plūduši caur Latvijas bankām, informē portāls db.lv.

Par to liecina publiskotais ziņojums par "Daimler" kukuļošanas skandālu.

Tā laikā no 2000. līdz 2005. gadam Daimler un "DAIMLERCHRYSLERAUTOMOTIV RUSSIA SAO" ( šobrīd "Mercedes-Benz Russia SAO") maksāja Krievijas amatpersonām, lai "nodrošinātu biznesu" Krievijā, ziņo portāls.

Kā norādīts ziņojumā, daļa šo kukuļu pārskatīti uz Krievijas amatpersonu kontiem Latvijas bankās. Šo kontu turētājas oficiāli bijušas kompānijas - tukšas čaulas. Daļa no šīm kompānijām reģistrētas ASV. Šajā epizodē kukuļos samaksāti vairāk nekā trīs miljoni eiro (2,16 miljoni latu).

Kā norādīts ziņojumā, no 2003. gada janvāra līdz 2004. gada jūnijam, "Daimler" un "DAIMLERCHRYSLERAUTOMOTIV RUSSIA SAO" izdarījuši 13 maksājumus, kuru kopējā summa sasniedz 728 tūkstošus eiro, uz bankas kontu Latvijā. Šī konta īpašniece bijus kompānija "Novitta Ltd", kas reģistrēta Delavērā, norāda portāls.

No 2005. gada janvāra līdz maijam kukuļi 402 tūkstošu eiro apjomā iemaksāti Latvijas bankas kontā, kas pieder uzņēmumam "Tower Block Ventures" (Apvienotā Karaliste).

235 tūkstoši eiro iemaksāti kompānijas "Silvarado Ltd" kontā Latvijas bankā. Šie līdzekļi, kas bankā nonākuši no 2004. gada septembra līdz decembrim, arī esot bijuši domāti kukuļu maksāšanai par vieglo "Daimler" koncerna automašīnu "virzīšanu" Krievijas tirgū.

Latvijas bankas izmantotas arī vairāku ne tik iespaidīga apmēra kukuļu došanai, tajā skaitā par pasūtījumiem Krievijas militārajā sektorā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!