Foto: EPA/LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nodeva prokuratūrai tā dēvēto "Daimler" lietu par nepamatotu cenu paaugstināšanu un Rīgas pašvaldības amatpersonu kukuļošanu autobusa iepirkuma laikā. Birojs lūdz uzrādīt apsūdzības septiņām personām, ceturtdien žurnālistiem atklāja KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks.
KNAB informēja, ka "Daimler" nodota prokuratūrai ceturtdien. KNAB uzskata, ka šajā lietā no četru uzņēmumiem ir izspiesti kukuļi kopumā 6,6 miljonu eiro (4,62 miljoni latu) latu apmērā.

KNAB uzskata, ka ir pamats apsūdzības uzrādīt septiņām personām par amatpersonu kukuļošanu vairāku gadu garumā saistībā ar apjomīgiem publiskiem iepirkumiem. KNAB šīs darbības kvalificējis kā kukuļošanu un noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizēšanu.

Streļčenoks neatklāja, kuras personas KNAB lūdz apsūdzēt, kā arī to, vai tie ir augstas pašvaldības amatpersonas vai zemākā līmeņa darbinieki,.

Viņš arī neprecizēja, vai šobrīd kādam no aizdomās turētajiem joprojām ir amatpersonas statuss, kā arī to, vai personas amatos bijušas tikai nozieguma izdarīšanas brīdī.

Streļčenoks arī neatklāja, kādi drošības līdzekļi šīm personām ir piemēroti, norādot - pašlaik procesa virzītājs ir prokuratūra, un šis jautājums ir prokuratūras kompetencē.

Šīs lietas izmeklēšanā notikusi sadarbība ar ārvalstīm - nosūtīti 25 tiesiskās palīdzības lūgumi kopumā ar 13 valstīm. KNAB šefs arī uzsvēra, ka saistībā ar biroja atklāto noziegumu kriminālprocesi sākti arī citās valstīs.

Streļčenoks atzina, ka šī ir viena no vērienīgākajām kukuļošanas lietām Latvijas vēsturē, taču tā dēvēto „Latvenergo" amatpersonu lietu tā nepārspēj, jo tajā nodotais kukulis ir daudz lielāks.

Jau ziņots, ka tā dēvētajā "Daimler lietā" kriminālprocesu KNAB ierosināja 2010.gadā par to, ka Vācijas autobūves koncerna "Daimler AG" meitasuzņēmuma "Evo Bus GmbH" amatpersonas laikā no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim par 117 autobusu "Mercedes Benz" iegādes organizēšanu Rīgas pašvaldības vajadzībām, izmantojot personu un firmu starpniecību, nepamatoti paaugstināja iepirkuma cenu un nelikumīgi ieguva līdzekļus nelikumīgiem maksājumiem valsts amatpersonām par iepirkuma nodrošināšanu.

Iepriekš KNAB sniedza informāciju, ka kukuļošanas starpnieki saņēmuši nodošanai, iespējams, Rīgas pašvaldības amatpersonām vairāk nekā 4,3 miljonus eiro (3,022 miljonus latu).

Kriminālprocesa ietvaros KNAB atzina vairākas personas par aizdomās turētajām saistībā ar iespējamu Rīgas pašvaldības amatpersonu kukuļošanu, ko ar starpnieku palīdzību veikušas "Evo Bus GmbH" amatpersonas.

Bijušajam "
Rīgas satiksmes
" padomes loceklim Leonardam Tenim kā drošības līdzeklis tika piemērots apcietinājums, taču vēlāk viņš apmaiņā pret drošības naudu tika atbrīvots.

Kriminālprocesa ietvaros bijušas vairākas izmeklēšanas darbības, tostarp kratīšanas Latvijā un ārvalstīs.

Lieta sākās, kad  2010.gada sākumā ASV Tieslietu departaments nedēļas sākumā vērsies federālajā tiesā, apsūdzot "Dailmer" amatpersonas kukuļošanā 22 valstīs laika posmā no 1998. līdz 2008.gadam. Šo valstu vidū nosaukta arī Latvija. Pēc izskanējušās informācijas Ģenerālprokurors Jānis Maizītis aicinājis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju izmeklēt iespējamo Rīgas domes amatpersonu kukuļošanu saistībā ar "Mercedes" autobusu iegādi.

Nauda kukuļiem, ko vācu autobūves koncerna "Daimler" meitasuzņēmums "Evo Bus" no 2002. līdz 2006. gadam maksājis atsevišķām Rīgas domes (RD) amatpersonām, vismaz daļēji nākusi, mākslīgi paaugstinot Rīgas iepirkto pasažieru autobusu cenu un "pārmaksu" atdodot RD pārstāvjiem "komisijas" veidā, liecina ASV izmeklētāju publiskotais ziņojums par "Daimler" kukuļošanas skandālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!