Foto: DELFI Aculiecinieks

Aptuveni simt automašīnu, kas teju visu pirmdienu pavadīja pie Vācijas-Polijas robežas garā, nekustīgā rindā, devušās uz 380 kilometru attālo Zasnicas pilsētu, lai ar prāmi celtos pāri uz Klaipēdu. Savukārt daļa autobusu un mikroautobusu (ar vairāk nekā septiņām sēdvietām) šķērsojuši robežu un iekļuvuši Polijā, noskaidroja portāls "Delfi".

"Šobrīd tā situācija tiek risināta. Ir aktīvi sākusies kustība, lielākie transportlīdzekļi virzās un ir arī šķērsojuši robežu. Tur gan viņiem atkal ir jāuzgaida, jo tiek formētas kolonnas. Pārējās automašīnas mēs aicinām virzīties uz ostām," portālam "Delfi" norādīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris.

Viņš arī pastāstīja, ka ir izziņots papildu prāmja reiss 18. marta vakarā, uz kuru cilvēki var iegādāties biļetes uzņēmuma "Tallink" mājaslapā.

"Ir vēl vilciens ar ļoti daudzām tukšām vietām, kas vēl gaida līdz pulksten 13 pēc vietējā laika jeb pulksten 14 pēc Latvijas laika. Līdz ar to individuālie ceļotāji vai kāds, kurš izdomā, ka var atstāt automašīnu un braukt ar vilcienu, ir iespēja arī tādā veidā atgriezties Latvijā," sacīja Beķeris. Viņš vienlaikus piebilda, ka autobusu un mikroautobusu kustība pāri Vācijas-Polijas robežai nav tik ātra, kā vēlētos.

Savukārt Mārtiņš, kurš jau pirmdien portālam "Delfi" stāstīja par situāciju uz bloķētā ceļa pie Vācijas un Polijas robežas, sazvanīts otrdien ap pulksten 12, teica, ka ir nonācis Zasnicas pilsētā, lai gaidītu prāmi. "Ja pusnaktī beidzās "standaps" uz tilta, tad tas bija aptuveni trīs stundu brauciens un pulksten 3 jau sasniedzām Sasnitzu," viņš piebilda.

Līdz pulksten 6, pēc Mārtiņa teiktā, sabraukušajiem autovadītājiem bija nepieciešams uzgaidīt līdz brīdim, kad policijas pavadītā kolonna devās uz ostas termināli.

"Sākumā bija liels stress. Mēģināju pasūtīt "Stenaline" biļeti uz otrdienas vakaru, bet viņiem mājaslapa kārās augšā. Rezultātā man rādīja, ka biļetes nav pieejamas un pēc tam man zvanīja sieviete, jautādama, kāpēc es esmu četras biļetes pasūtījis, kuras es beigās atcēlu," sacīja Mārtiņš. "Te mašīnas stāv rindā un gaida prāmi. Prāmis faktiski ir paredzēts tiem, kas bija piereģistrējušies tam automašīnu tranzītam Ārlietu ministrijā, konsulātos un kur tur vēl. Nezinu, kā tas realitātē notiks, jo es nedomāju, ka visiem tās reģistrācijas šeit ir. Tur bija arī noteikums, ka ir tikai viens cilvēks plus mašīna – pasažieri ir jāizsēdina stacijā Frankfurtē pie Oderas un tad viņi braukšot ar vilcienu. Bet realitātē šeit daudziem līdzi ir pasažieri."

Mārtiņš lēš, ka kolonnā atrodas aptuveni 70 automašīnas.

Portālam "Delfi" arī izdevās sazināties ar Rihardu, kuru kopā ar citiem mikroautobusu šoferiem ielaida Polijā. Ap pulksten 13.30 viņš jau bija sasniedzis Lodzas pilsētu. Pēc viņa teiktā, līdz Lietuvas robežai ir atlikušas aptuveni sešas stundas.

"Kad tikām pāri robežai, pirmais, kas bija – mums pretī nāca vīri maskās un tērpos. Lika instrumentus pie pieres, lai mērītu temperatūru. Viens no viņiem iedeva kaut kādu papīru poļu valodā. Pēc tam nākamais kungs poļu valodā prasīja, cik nu es varēju izfiltrēt, ka varu tikt valstī tikai tad, ja man ir poļu pase vai uzturēšanās atļauja. Viņam parādīju savu poļu darba līgumu un viņš teica, ka varu braukt," stāstīja Rihards.

Viņš gan norādīja, ka nepieciešamība pēc Polijas pases vai uzturēšanās atļaujas ir viņa interpretācija, jo poļu valodu nesaprot. "Man ir kolēģis, kurš iebrauca Polijā pa citu ceļu, un viņam angļu valodā teica šādu pašu informāciju, proti, ka ielaidīs tos cilvēkus, kuriem ir kāda piederība Polijai," skaidroja Rihards.

Pēc robežas šķērsošanas Rihards kopā ar citiem šoferiem no Latvijas, Lietuvas un Somijas izveidoja piecu automašīnu kolonnu, pirms tam uzpildot degvielu. "Tagad jau tālāk mēs panācām vēl vienu grupu, kas acīmredzot iepriekš bija saformēta, līdz ar to mēs kopā varētu būt aptuveni jau 30 mašīnas. Mūs pavada konvojs – kolonnas priekšā ir divas policijas mašīnas, pa vidu viena un arī viena policijas automašīna aiz mums."

Rihards arī pastāstīja, ka galvenokārt Polijā ielaida autobusus un "mikriņus" virs septiņām sēdvietām. "Bet aiz manis brauc viens "Audi" sedans ar Latvijas numuriem. Kā viņš tur tika? Apžēlojās vai kā, es nezinu, bet viņš ir mūsu kolonnā". Taujāts, vai bija kāds, izņemot vieglos automobiļus, kurus Polijā neielaida, viņš norādīja, ka šādus gadījums nemanīja.

"Delfi" jau ziņoja, ka pirmdien pie Vācijas-Polijas robežas izveidojās vairāku simtu automašīnu gara, nekustīga rinda. Lai arī Polija savas robežas slēdza naktī uz 15. martu, tomēr ĀM ziņoja, ka ar Poliju ir panākta vienošanās par īpašu Baltijas valstu transportlīdzekļu kolonnas izveidi, lai tie cilvēki, kas vēlas nokļūt mājās, varētu šķērsot Polijas robežu. Tomēr realitātē šāda transportlīdzekļu kolonna Polijā netika ielaista. Reaģējot uz notikumiem pie robežas, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs otrdien uz ministriju ir izsaucis Polijas Republikas Ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci.

Notikumi uz robežas neiztika arī bez konfliktsituācijām autovadītāju vidū, par ko portāls "Delfi" informēja pirmdien, 16. martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!