Foto: DELFI

Daļa no koalīcijas politiķiem pašlaik vēl nesteidz nosaukt Satversmes tiesas (ST) tiesneša amata iespējamo kandidātu vai kandidātus, reizē kā optimālāko risinājumu redzot iespēju valdību veidojošām partijām panākt vienošanos par atbalstu vienam pretendentam.

"Jaunās vienotības" (JV) deputāti vēl nav vienojušies, kura persona tiks virzīta kā ST tiesneša amata kandidāts, atklāja JV Saeimas deputāts Kārlis Šadurskis. Kā norādīja politiķis, frakcijā ir notikušas neformālas apspriedes par ST tiesneša kandidāta virzīšanu, taču lēmums vēl nav pieņemts, un iespējas esot dažādas. Arī par amata kandidātiem notiekot sarunas ar koalīcijas partneriem.

Šadurskis pauda, ka šādi lēmumi partiju starpā mēdz būt sarunāti - ja vienai partijai tiek kāds amats, tad citai partijai tiks cits. "Tagad vēl ir pirmsvēlēšanu laiks, kad visi ir ļoti dāsni uz neesošas naudas dalīšanu, tā kā tas ir pietiekami sarežģīts jautājums," piebilda deputāts.

"Konservatīvo" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans līdzīgi norādīja, ka līdz šim nekas konkrēts par potenciālo kandidātu neesot runāts. Politiķis atzīmēja ST būtisko lomu Latvijas demokrātiskas valsts procesos, kā arī nepieciešamību, lai pretendentam būtu praktiskā pieredze par dzīvi Latvijā un izpratne par izaicinājumiem, ar ko saskaras sabiedrība.

Feldmans vērsa uzmanību, ka ST tiesneša apstiprināšanai nepieciešama vismaz 51 balss, un viņa ieskatā būtu optimāli, ja par kopīgu kandidātu izdotos vienoties koalīcijai. Tomēr parlamentārietis norāda, ka tas nebūtu viegli, ņemot vērā atšķirīgos viedokļus šajā jautājumā starp valdību veidojošām partijām.

Kā ziņots, "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce iepriekš pauda, ka, lai saņemtu pēc iespējas plašāku Saeimas deputātu atbalstu, ST tiesneša amatam būtu labi virzīt akadēmiskās jomas pārstāvi vai tiesnesi.

Vaicāts par ST kandidātu izvirzīšanu, politiķis norādīja, ka 13. Saeimā ir iezīmējušās ļoti asas domstarpības par to, kāds kandidāts jāvirza ST tiesneša amatam. AP frakcijas vadītājs norādīja, ka pēdējā laikā ar ST tiesnešu ievēlēšanu nav gājis viegli, tāpēc nepieciešams plašs atbalsts, piemēram, koalīcijas līmenī, lai potenciālais kandidāts būtu gatavs pretendēt uz šo amatu.

ST tiesneša pilnvaras pirmdien beidzas Daigai Rezevskai, tāpēc parlamentā plānots rīkot jauna tiesneša vēlēšanas, informēja Saeimas Preses dienestā.

Parlamenta Prezidijs un Frakciju padome nolēmusi, ka kandidatūras ST tiesneša amatam izvirzāmas līdz 27. maijam. Tiek pieļauts nepieciešamības gadījumā šo termiņu pagarināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!