Foto: Foto: Edgars Grundšteins

Nesen daļa no Latvijas-Baltkrievijas robežas pagaidu žoga pārvietota par pusmetru, informēja Nodrošinājuma valsts aģentūra.

Pagājušā gada nogalē, veicot izbūvētā pagaidu žoga uz Latvijas-Baltkrievijas robežas pieņemšanu saskaņā ar līgumā noteikto sertificēts būvuzraugs identificēja atsevišķus posmus, kas atbilstoši veiktajiem uzmērīšanas datiem, iespējams, pārkāpj valsts robežlīniju.

Pārmērīšanas rezultātā no uzstādītajiem 37 kilometriem pagaidu žoga aptuveni 2,7 kilometri atzīti par neatbilstošiem un tika noteikts, ka tos nepieciešams pārvietot. Minētie posmi netika pieņemti ekspluatācijā, vēršoties pie komersanta, lūdzot veikt kontrolmērījumus un attiecīgi nodrošinot žoga pārvietošanu.

Būvnieks nekavējoties reaģēja uz prasību pārvietot žogu un, neceļot pretenzijas, veica pagaidu žoga pārvietošanu attiecīgajos posmos. Žogs tika pārvietots Latvijas teritorijas iekšienē par aptuveni 50 centimetriem jeb pusmetru, un būvnieks pārvietošanu veica par saviem līdzekļiem. 5. janvārī pārvietošanas darbi pabeigti.

Sākot darbu pie pagaidu žoga izbūves, galvenais uzstādījums likts uz būvdarbu paveikšanas ātrumu, tādēļ netika veikti jauni robežas uzmērīšanas darbi un par pamatu tika ņemti robežlīnijas mērījumi, kas pēdējo reizi veikti pirms 14 gadiem – 2008.gadā.

Šajā laika periodā krietni mainījusies pierobežas daba, gan ūdenstilpes, gan koki un uzaugumi, līdz ar to dokumentācijā redzamā robežlīnija atšķīrās no realitātē esošās. Ņemot vērā, ka robežas uzmērīšana ir sarežģīts un laikietilpīgs process, tika nolemts, ka samērošanas darbi tiks veikti pēc būvniecības darbu pabeigšanas, lai precizētu atsevišķu posmu novietojumu.

Patlaban Nodrošinājuma valsts aģentūra gaida apstiprinājumu no tehniskā uzrauga par to, ka visi pagaidu žoga posmi atrodas pareizā novietojumā.

Jau ziņots, ka novembra beigās pabeigta pagaidu dzeloņstiepļu žoga ierīkošana uz Latvijas-Baltkrievijas robežas. Žoga ierīkošana sākās rudenī, un kopumā žogs ierīkots gandrīz 37 kilometru garumā. Vienlaikus secināts, ka ir vietas, kur būtu nepieciešama papildu pagaidu žoga izbūve. Kopumā papildu žogu iecerēts izbūvēt vēl 22,8 kilometru garumā. Tāpat atbildīgās iestādes strādā, lai uz robežas uzbūvētu pastāvīgu žogu.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros kopš pagājušā gada pavasara notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!