Foto: DELFI

Darba devēju piedāvāto vakanču skaits ir gandrīz 7000, līdz šim saņemti 1413 iesniegumi vienreizējā pabalsta saņemšanai darba attiecību uzsākšanas gadījumā, taču "reālais" strādājošo Ukrainas bēgļu skaits esot lielāks, jo "ir viena daļa, kas strādā pelēkajā ekonomikā, piemēram, skaistumkopšanas nozarē," trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Kas notiek Latvijā?" teica labklājības ministrs Gatis Eglītis (K).

Viņš gan arī skaidroja, ka faktiskais nodarbināto Ukrainas kara bēgļu skaits varētu būt lielāks, nekā iepriekšminētais pabalstam pieteikušos cilvēku skaits, jo šis vienreizējais 500 eiro pabalsts darba gaitu uzsākšanas gadījumā netiek maksāts pašnodarbinātajiem.

Ceturtdien Eglītis portālam "Delfi" uz jautājumu, vai viņam ir zināmi konkrēti gadījumi, kad Ukrainas kara bēgļi ir nodarbināti nelegāli, atbildēja, sakot, ka viņam ir zināms viens gadījums Latgalē – sieviete pāris dienas bez darba tiesisko attiecību noformēšanas strādājusi gaterī.

Ministrs sacīja, ka gatera īpašnieks arī citiem cilvēkiem no Ukrainas dodot iespēju kādu laiku piestrādāt un par darbu saņemt algu skaidrā naudā.

"Savā ziņā jau tas ir mazliet izdevīgi arī pašiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri nezina, cik ilgi paliks Latvijā. Viena daļa pie pirmās iespējas ir gatavi braukt atpakaļ uz Ukrainu, negrib iesaistīties darba attiecībās. Šādi gadījum ir. Arī skaistumkopšanā. Nezinām, cik liels ir īpatsvars, bet zinām, ka tas notiek ne tikai Latgalē, bet visur," pauda Eglītis.

Viņš atgādina, ka Latvijā ēnu ekonomika gadu no gada ir augstākā Baltijas valstīs. Nedeklarēto darba vietu un aplokšņu algu apjoms joprojām ir liels.

"Mums ir svarīgi, lai Ukrainas kara bēgļi ienāk pie mums darba tirgū un lai tas notiek reāli. Lai tiek ņemti vērā visi darba drošības aspekti," sacīja ministrs. Turklāt apstākļi, lai darbā pieņemtu ukraiņus, ir uz gadu atviegloti, piemēram, obligāti nav jābūt latviešu valodas zināšanām.

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) portālam "Delfi" nekomentēja ministra izteikumus par nelegālo nodarbinātību, iesakot vērsties Valsts darba inspekcijā.

Pēc VID datiem, no šā gada 24. februāra līdz šim kā darba ņēmēji ir pieņemti darbā un turpina strādāt 2184 Ukrainas valstspiederīgie. VID gan atzīmē, ka šis skaits katru dienu mainās un turpina pieaugt.


Nodarbinātības valsts aģentūrā portāls "Delfi" uzzināja, ka šonedēļ – 25. aprīlī – NVA datu bāzē bija brīvas 6985 darba vietas. Tās Ukrainas civiliedzīvotājiem piedāvā 907 Latvijas darba devēji.

Jau vēstīts, ka Krievijas iebrukums Ukrainā turpinās jau vairāk nekā divus mēnešus.

Šajā laikā bēgļu gaitās devušies daudzi tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!