Foto: F64

Daļa "Vienotības" frakcijas varētu atbalstīt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) premjera amata kandidātu Māri Kučinski, ja prezidents uzticēs viņam valdības veidošanu un ja netiks panākta vienošanās par "Vienotības" kandidātu premjera amatam, kurš gūs visas koalīcijas atbalstu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Šāds atbalsts tiekot saistīts ar kopīgu redzējumu par atklātu valdības darbu, kā arī nosacījumu, ka arī Ministru prezidentam jāveic lielo investīciju projektu pārraudzība, liecina ZZS politiķu neoficiāli teiktais.

Vairāki politiķi neoficiāli norādīja, ka pirmdien notikušas atsevišķu "Vienotības" pārstāvju sarunas ar ZZS politiķiem un tajās esot pieļauts atbalsts arī iespējamiem ZZS premjera amata kandidātiem.

Deputāte Ilze Viņķele sacīja, ka pirmdien notikusi atsevišķu "Vienotības" deputātu un koalīcijas partneru - ZZS, kā arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - tikšanās. Tomēr viņa uzsvēra, ka šo sarunu mērķis bija apliecināt "bez starpniekiem", ka arī "sešinieks" atbalstītu Kārļa Šadurska (V) kandidatūru premjera amatam, uzsvēra Viņķele.

Jautāta par iespējamo atbalstu ZZS kandidātam, Viņķele atkārtoti uzsvēra, ka pirmdienas tikšanās mērķis bija apliecināt atbalstu Šadurskim. Visi citi scenāriji gadījumā, ja premjera krēsls netiktu "Vienotībai", ir atsevišķu sarunu jautājums, kas pašlaik nav aktuāls, pauda politiķe.

Vienlaikus daļa "Vienotības" - pašreizējie līderi un citi frakcijas pārstāvji - varētu pastāvēt uz nepieciešamību šai partijai turpināt vadīt valdību un neatbalstīt Kučinski.

Līdz šim "Vienotībā" noticis balsojums par vienu no iespējamiem kandidātiem, partijas līderi Solvitu Āboltiņu, kura ieguva politiskā spēka valdes un frakcijas vairākuma atbalstu, tomēr pret šo kandidatūru nobalsoja seši frakcijas deputāti - Ints Dālderis, Lolita Čigāne, Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs, Veiko Spolītis un Viņķele.

Kā ziņots, ZZS pirmdien Ministru prezidenta amatam atbalstījusi Saeimas deputāta Kučinska kandidatūru, apstiprināja ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze. ZZS valde šādi nolēmusi rīkoties, jo to neapmierinot ieilgusī neskaidrība un vilcināšanās Ministru prezidenta amata kandidātu meklējumos tikai vienas partijas rindās.

Līdz šim pavērsienam kā ticamākais tika vērtēts variants, ka Valsts prezidents pēc atgriešanās no komandējuma premjera amatam nominēs Šadurski.

Jaunās valdības izveidi sarežģī jautājums par atbildības sfēru sadalījumu un amatiem, tāpēc sarunas netiek prognozētas ātras un vieglas arī pēc tam, kad Valsts prezidents būs nosaucis Ministru prezidenta amata kandidātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!