Foto: LETA

Rīgas domes pagaidu administrācija trešdien, 13. maijā, ārkārtas sēdē lēma atjaunot braukšanas maksas atvieglojumus vairākām "Rīgas satiksmes" sabiedriskā transporta pasažieru kategorijām, tostarp daudzbērnu ģimeņu vecākiem, 9. un 12. klašu skolēniem un iedzīvotājiem ar 3. invaliditātes grupu.

Rātsnama vadības lēmums paredz atjaunot atlaides daudzbērnu ģimeņu vecākiem, kuri aprūpē trīs vai vairāk bērnus un kuri ir reģistrēti pašvaldības daudzbērnu ģimeņu reģistrā.

Atlaides varēs saņemt arī vispārējās izglītības, interešu izglītības, pirmsskolas izglītības iestāžu un profesionālās ievirzes sporta skolu, kā arī mūzikas un mākslas skolu tehniskie darbinieki, kuru nedēļas darba laiks ir vismaz 20 stundas.

Tāpat braukšanas atvieglojumus piešķirs iedzīvotājiem ar 3. invaliditātes grupu, kā arī profesionālās pamatizglītības, arodizglītības un profesionālās vidējās izglītības programmu audzēkņiem.

Savukārt 9. un 12. klases skolēniem, kuriem jādodas uz konsultācijām un eksāmeniem, braukšanas maksas atvieglojumi tiek atjaunoti jaunā kārtībā – līdzi ņemot skolēna apliecību, 9. un 12. klases skolēni var izmantot sabiedrisko transportu bez maksas no 18. maija līdz mācību gada beigām. Kontroles gadījumā skolēniem būs jāuzrāda apliecība.

Pašvaldība skaidro, ka sabiedriskajā transportā nepieciešams daļēji atcelt braukšanas ierobežojumus 9. un 12. klašu skolēniem, lai nodrošinātu šo personu iespēju sagatavoties un nokārtot noslēguma pārbaudījumus 2019./2020. mācību gadā.

Sākotnēji bija paredzēts, ka 9. un 12. klašu skolēni sabiedrisko transportu bez maksas varēs izmantot darba dienās no pulksten 9 līdz 15. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktora pienākumu izpildītājs sēdē uzsvēra, ka, piemēram, 2. jūnijā eksāmens angļu valodā sāksies pulksten 10, tādējādi skolēni sabiedrisko transportu varētu sākt izmantot pulksten 8 vai ātrāk. Vienlaikus eksāmenu laiku pašvaldība nevar mainīt, jo tas visā valstī norisinās vienā laikā.

Ņemot vērā Balamovska teikto, pagaidu administrācijas vadītājs Edvīns Balševics izvirzīja priekšlikumu šādu laika ierobežojumu tomēr nenorādīt.

Slīmību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve sēdē norādīja, ka centrs atbalsta atvieglojumu piešķiršanu iepriekš minētajām pasažieru grupām un piekrīt nenorādīt konkrētu laiku, kurā 9. un 12. klašu skolēni var izmantot sabiedrisko transportu.

"Zināmā mērā varētu piekrist, ka nenosaka konkrētu laiku, tādējādi dodot lielāku brīvību un laika intervālu tam, lai izglītojamais varētu laicīgi atbraukt, skola varētu sagatavoties un nodrošināt nepieciešamās plūsmas, izvairoties no skolēnu drūzmēšanās," atzina SPKC pārstāve.

Viņa gan norādīja, ka sabiedriskā transporta izmantošana intensīvās kustības laikā palielina Covid-19 izplatības risku, taču SPKC pārstāve uzsvēra, ka jebkurā gadījumā gan attiecībā uz eksāmenu norisi, gan transporta izmantošanu ir jāveic skaidrojošais darbs, kā no šiem riskiem izvairīties.

SPKC pārstāvei arī nebija iebildumu par atlaižu piešķiršanu pārējām pasažieru kategorijām, jo epidemiologi saprotot, ka šīm cilvēku grupām var būt īpaša nepiecešamība izmantot sabiedrisko transportu.

Saskaņā ar ārkārtējā stāvokļa likuma normām atjaunotie atvieglojumi stājas spēkā trešdien, 13. maijā, uzreiz pēc dokumenta parakstīšanas no pagaidu administrācijas vadītāja puses. Uzņēmums atsevišķi informēs par atlaižu atjaunošanas kārtību.

Pašvaldība atgādina, ka atlaides netiek atjaunotas visas uzreiz, lai maksimāli mazinātu drūzmēšanās risku, ko gan pilnībā izslēgt nav iespējams. Jāatceras, ka tieši sabiedriskais transports ir vieta, kur ir viens no lielākajiem inficēšanās riskiem, tādēļ pašvaldība aicina to izmantot tikai galējas nepieciešamības gadījumā.

Kā ziņots, 27. martā Rīgas domes pagaidu administrācija pieņēma lēmumu par atlaižu atcelšanu biļetēm Rīgas sabiedriskajā transportā Covid-19 izraisītās ārkārtas situācijas laikā, vienlaikus gan nosakot vairākus izņēmumus.

Pirms tam braukšanas maksas atlaides Rīgā tika nodrošināta aptuveni 20 dažādām grupām un minētais lēmums tās atcēla lielākajai daļai, tostarp skolēniem un pensionāriem.

Izņēmumi bija cilvēki ar 1. un 2. grupas invaliditāti, pirmsskolas vecuma bērni, valsts un pašvaldības policijas darbinieki, kā arī pašvaldības izglītības iestāžu pedagogi.

Tāpat 100% atlaide tika piešķirta Rīgas domes Labklājības departamenta pakļautības iestāžu sociālā darba speciālistiem, aprūpētājiem, veselības aprūpes personālam un ārstniecības procesā iesaistītajām personām, kuras strādā Rīgas pilsētas pašvaldības veselības aprūpes kapitālsabiedrībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!