Foto: LETA

12.Saeimas deputāts un Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas loceklis Ints Dālderis ("Vienotība") uzskata, ka komisijas vadītājs Ringolds Balodis ("No Sirds Latvijai") komisijas darbā pakļāvies Artusa Kaimiņa (Latvijas Reģionu apvienība) iegribām.

Dālderis izplatījis Saeimas prezidijam un komisijas komisijas priekšsēdētājam Balodim adresētu dokumentu, kurā izklāsta savas domas par procesuāliem un ētiskiem pārkāpumiem izmeklēšanas komisijas darbībā galaziņojumā. Viņš norāda, ka komisijas nospraustie mērķi nav sasniegti un pilnvarojums pārsniegts, komisijas locekļi pārkāpuši nevainīguma prezumpciju un un komisijas darbā notikuši atsevišķi procedūras pārkāpumi, kas varēja ietekmēt galaziņojuma saturu.

Deputāts uzsver, ka komisijas darbā nav ticis ievērots nevainīguma princips, nosaucot politiķus par vainīgiem bez faktiska pamata.

"Ievērojot traģēdijas ārkārtējo un smago raksturu, personiski uzskatu, ka nepamatoti apvainojumi pārkāpj Latvijas sabiedrībā pieņemtos ētikas pamatprincipus un Latvijas Republikas Satversmes ievadā nostiprinātos Latvijas sabiedrības tiesiskās paražas. Kriminālu nodarījumu pazīmes saskaņā ar Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likuma 8. un 9. panta normām, kas skar izmeklēšanas gaitu, analizē nevis deputāti, bet ģenerālprokurora norīkots prokurors, ko norīko pēc komisijas motivēta ierosinājuma; šis prokurors arī informē komisiju par pārbaudes vai pirmstiesas izmeklēšanas rezultātiem, tādā apjomā, kādā viņš to uzskata par iespējamu. Šīs normas vēlreiz uzsver, ka likumdevējs apzināti ir veidojis parlamentārās izmeklēšanas komisiju kā institūciju, kas nevar skart fizisko personu nevainīguma prezumpciju. Uzskatu, ka konkrētās parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbs priekšsēdētāja Ringolda Baloža, kurš, manuprāt, pakļāvies deputāta Artusa Kaimiņa iegribām, rīcības rezultātā ir bijis neatbilstošs tās mērķim," pauž Dālderis.

Tāpat Dālderis norāda, ka viņam ir "subjektīvas piesardzīgas aizdomas", ka atsevišķu personu rīcība parlamentārās izmeklēšanas komisijas sakarā varētu būt apzināti vai arī, nezināšanas, pieredzes un vispārējās erudīcijas trūkuma dēļ, neapzināti vērstas uz parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbu kā instrumentu, lai iejauktos kriminālprocesā.

Deputāts arī pauž, ka Balodis pārkāpis Saeimas Kārtības ruļļa normas par sēžu sasaukšanu, vairākas sēdes sasaucot bez pienācīgas iepriekšējas izsludināšanas. Dālderis arī acina to parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputātu, kas balsoja par galaziņojuma apstiprināšanu, rīcības izskatīšanu Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā.

"Viskaitīgākais iznākums šīs parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbībā var būt nekontrolējama populisma un "linča tiesas" eskalācija, kas vērsīsies pret ikvienu, kas šobrīd pats veido politisko kapitālu uz milzīgu cilvēcisku ciešanu fona," pieļauj deputāts.

Kā ziņotd, par Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sekretāru Dāldera vietā ceturtdien komisija iecēla Kārli Krēsliņu (Nacionālā apvienība).

Komisija otrdien noslēdzošajā sēdē ar balsu vairākumu apstiprināja tās gala ziņojumu, tajā saglabājot septiņu politiski un morāli atbildīgo personu vārdus.

Galaziņojumā norādīts, ka par Zolitūdes traģēdiju un tās izraisītajām sekām politiski un morāli atbildīgas ir septiņas personas - bijušais premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība"), bijušie ekonomikas ministri Artis Kampars ("Vienotība") un Daniels Pavļuts, bijušie Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāri Anrijs Matīss ("Vienotība") un Juris Pūce ("Latvijas attīstībai"), Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs ("Saskaņa") un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Ja prezidijs lems par gala ziņojuma tālāku virzību, tad tas tiks nolasīts no Saeimas tribīnes kādā no gaidāmajām Saeimas plenārsēdēm.

Vēstīts, ka komisijas deputāti vairāk kā 80 lappusēs apkopojuši secinājumus par Zolitūdes traģēdiju. Tajā minēti vairāki rosinājumi, kā uzlabot drošības situāciju saistībā ar būvniecību Latvijā.

Rīgā, Zolitūdē, veikalā "Maxima" 2013. gada 21. novembra vakarā iebruka jumts. Katastrofā gāja bojā 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji, bet ievainoti tika vēl vairāki desmiti cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!