Foto: LETA
Daļu no "Latvijas Valsts mežu" (LVM) ziedojuma saņēmušas ar pašu ziedotāju cieši saistītas organizācijas – biedrība "Zaļās mājas" un Latvijas Mežu sertifikācijas padome, svētdien vēstī LTV raidījums "De Facto".

Aizvadītajā mēnesī Zemkopības ministrijas (ZM) paspārnē esošais Meža attīstības fonds sadalījis no LVM saņemto ziedojumu – 800 tūkstošus eiro. 109 000 eiro saņēmusi biedrība "Zaļās mājas", kur LVM ir viens no dibinātājiem, un tās darbinieks ir arī biedrības padomē, bet 58 000 eiro - Latvijas Mežu sertifikācijas padome.

Aizvadītā gada nogalē ZM kā LVM akcionārs valdībai piedāvāja, ka četri miljoni eiro no uzņēmuma peļņas tiek ziedoti. 2 miljoni eiro tiek sportam, 600 000 eiro - kultūras un mākslas attīstības veicināšanai, 600 000 eiro sadala sociālās palīdzības veicināšanas pasākumiem, bet 800 000 eiro – izglītības un zinātnes attīstības veicināšanai. Izglītībai paredzēto ziedojumu tālāk sadala Meža attīstības fonds, kas izsludināja pieteikšanos. Maijā fonda padome paziņoja, kam nolemts piešķirt ziedojumus.

ZM Meža departamenta direktors Arvīds Ozols "de facto" uzsvēris, ka nauda sadalīta pēc noteiktiem, iepriekš zināmiem kritērijiem: "Ja mēs runājam par Meža attīstības fondu, tad tam ir definēti mērķi, virzieni, kas ir arī jautājums par stratēģiskajiem uzstādījumiem - tas ir izglītības, profesionālās izglītības atbalsts, nepieciešamo zinātnisko pētījumu atbalsts, sabiedrības un meža īpašnieku izglītošana un tā ir bērnu skolu jaunatnes programma."

"de facto" izpētīja, ka šogad teju divreiz vairāk nekā pērn no ziedotās naudas tiek projektiem, kas saistīti ar mežu īpašnieku interesēm, kā arī pašu ziedojuma ģenerētāju – LVM. Sabiedrības informēšanas un meža īpašnieku izglītošanas un apmācības programmām fonds piešķīris 314 800 eiro. Savukārt lielākā daļa no šīs naudas – 109 000 eiro fonds piešķīris biedrībai "Zaļās mājas".

Biedrības "Zaļās mājas" valdes loceklis Kristaps Ceplis paudis, ka sabiedrības informētības līmenis par meža nozari ir neatbilstošs realitātei un bieži pretējs notiekošajam. "Tāpēc arī attiecīgi mēs skatāmies no biedrības puses projektus, kādā veidā mēs varam to sabiedrības viedokli mainīt, kā mēs varam pasniegt un pastāstīt, kas tad īsti notiek meža nozarē," skaidrojis biedrības pārstāvis.

Biedrība iesniegusi četrus projektus. Tie visi atbalstīti. Par LVM ziedoto naudu izdos bukletu ar faktiem par meža nozari, veicinās koka būvniecību, organizēs nozares konferenci. 78 000 eiro atvēlēs sabiedrības informēšanas projektam, kas ietver arī viedokļa paušanu ar mediju palīdzību.

Raidījums paskaidro, ka likums neļauj saņemt nodokļu atvieglojumus, ja ziedotājs ziedo ar sevi saistītām organizācijām, taču šajā gadījumā to dara akcionāra – ZM - izveidots fonds. Projektus vērtē ar ministra rīkojumu izveidota komisija. Tajā ir pārstāvji no Latvijas Meža īpašnieku biedrības, Latvijas Kokrūpniecības federācijas, LVM, ZM, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības. Akcionāra ieskatā tam jāizslēdz arī šaubas par ziedojuma sadales objektivitāti.

Vēl 40 tūkstošus eiro "patiesas un objektīvas informācijas aktualizēšanai" saņems arī Meža īpašnieku un apsaimniekotāju konfederācija. Savukārt Latvijas Mežu sertifikācijas padome sabiedrības izglītošanai un konferences organizēšanai saņems 58 000 eiro.

Būtisku lomu informēšanas jaudā dos arī ziedojuma daļa – 224 382 eiro, kas sadalīti medijiem dažādām rubrikām, tematiskām lapām vai pozitīviem stāstiem par mežu televīzijā un radio.

ZM noliedz, ka caur ziedojumu tiek radīts informatīvais fons, kas nāktu arī par labu atkārtoti virzītajiem likuma grozījumiem, lai varētu cirst jaunākus un tievākus kokus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!