Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI
Nodokļu politikas pilnveidošanas koordinēšanas grupā politiskajā līmenī izdiskutēta un panākta vienošanās par pāreju uz Igaunijas veselības apdrošināšanas modeli, kā ietvaros tiktu mainīta valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) struktūra – tiktu veikti maksājumi pensijām un bezdarbnieku pabalstiem, atlikušo novirzot veselības aprūpes budžetā, finanšu ministra Arvila Ašeradena (JV) pausto pavēstīja ministra padomniece Kristīne Mennika.

Ašeradens norāda, ka visi nepieciešamie sagatavošanās darbi šai pārejai ir veikti – Nodokļu politikas pilnveidošanas koordinēšanas grupa konceptuāli atbalsta VSAOI piedāvāto restrukturizāciju, un šobrīd tiek gaidīts Veselības ministrijas lēmums par plānoto virzību un Nacionālā veselības dienesta darbības transformāciju.

Ašeradens atgādina, ka, veidojot šo valdību, kā viena no valdības prioritātēm tika noteikta veselības sistēmas finansēšanas pilnveide. Pastāv divi veselības aprūpes finansēšanas modeļi, kas globāli ir apliecinājuši savu efektivitāti un dzīvotspēju – veselības aprūpes finansēšana no kopējiem budžeta ieņēmumiem un obligātā veselības apdrošināšana. Latvijā šobrīd ir pirmais modelis.

Lai rosinātu diskusiju par Latvijas veselības sistēmas finanšu ietvara pilnveidi, šī gada janvāra beigās Ašeradens organizēja darba semināru ar Igaunijas augsta līmeņa ekspertiem un veselības ministri, Valsts prezidenta kancelejas, Nacionālā veselības dienesta un akadēmiskās vides pārstāvjiem.

Eksperti prezentēja Igaunijas veselības sistēmu, apdrošināšanas modeli un datu izmantošanu, kas desmit gadu laikā ļāvis aiziet no 66% līdzfinansējuma veselībai uz 22%.

Lai nodrošinātu kvalitatīvu veselību pieejamo resursu ietvaros, nepieciešams profesionāli vadīt veselības sistēmu, uzsver Ašeradens, norādot, ka tam pamatu veido skaidri saprotama finansēšana un visaptveroša datu vadību. Ašeradens atzīst, ka šī diskusija nav jauna, tomēr šobrīd tai ir politiskā uzmanība.

"Ticu, ka mums ir visas iespējas veidot mūsdienīgu, uz indivīda vajadzībām mērķētu un ilgtspējīgu veselības aprūpes sistēmu, jo iesaistītās puses ir gatavas diskutēt par veselības sistēmas pārvaldības un finansēšanas pilnveidi," pauž Ašeradens.

Veselības ministrijā iepriekš, komentējot Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) ieceri ieviest Latvijā obligāto veselības apdrošināšanu, norādīja, ka ilggadējs nepietiekams veselības aprūpes finansējuma apjoms liek secināt, ka esošais veselības aprūpes finansēšanas modelis ir jāpārskata.

Nepaužot konkrētu redzējumu, kā tieši nozares finansēšanas modelis būtu pārskatāms, Veselības ministrija klāstīja, ka ministrijā norit darbs pie veselības aprūpes sistēmas ilgtspējīga finansēšanas modeļa priekšlikumu izstrādes. Darba grupā tiekot analizēts gan bieži piesauktais Igaunijas veselības sistēmas finansēšanas modelis un tā plusi un mīnusi, gan citu valstu pieredze un starptautisko organizāciju ieteikumi.

Tāpat notiek un vēl tiek plānotas diskusijas ar finanšu ekspertiem, kā arī veselības nozari par atbilstošākā modeļa izstrādi un ieviešanu pārskatāmā nākotnē, iespējams, tuvāko divu gadu laikā. Veselības ministrijā atzīmēja, ka tik būtiskas izmaiņas kā finansēšanas modeļa maiņa, prasīs gan plašu diskusiju ar visām iesaistītajām pusēm, gan pārejas periodu.

Kariņš iepriekš pieļāvis, ka tuvāko divu gadu laikā Latvijā varētu virzīties uz vispārējo veselības apdrošināšanas modeli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!