Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītājs Juris Dambis kādā vēstulē par strīdīgo universālveikala "Centrs" rekonstrukcijas projektu, iespējams, šifrētā veidā norādījis, ka saistībā ar šo projektu izjūt tā brīža Ministru prezidenta biedra Aināra Šlesera (LPP) spiedienu.
Laikraksta "Telegraf" rīcībā esošajā vēstulē, kuru Dambis 2003.gada 10.janvārī sūtījis kompānijas "Linstow Varner" ģenerāldirektoram Peteram Salomonsenam, vienā no teikumiem vārdi sarindoti acīmredzami bezjēdzīgi.

"Šāda, Latvijas ekonomiku sekmējoša, ekspluatācijai racionāla attīstība samazina pieminekļa izmantošanas efektivitāti, dodot ieguvumu ekonomikai - negūstot saskaņu," teikts vēstulē.

Taču, lasot tikai katra vārda pirmo burtu, veidojas frāze: "Šlesera spiediens."

Dambis laikrakstam "Telegraf" atteicies sniegt komentārus par šo vēstuli.

Savukārt toreizējā kultūras ministre Ingūna Rībena atzinusi, ka Šlesers jautājumā par universālveikala "Centrs" rekonstrukcijas projektu izdarījis spiedienu arī uz viņu. Šlesers esot uzstājīgi pieprasījis sakārtot VKPAI darbu, kā arī paziņojis, ka, iespējams, Dambis ir cilvēks ne savā vietā.

"Es pieļauju iespēju, ka viņš [Šlesers] bija personīgi ieinteresēts šī jautājuma pozitīvā risinājumā [projekta saskaņošanā]," laikrakstam "Telegraf" sacījusi Rībena.

Šlesers laikrakstam nav noliedzis, ka, būdams Ministru prezidenta biedrs, ir interesējies par universālveikala "Centrs" rekonstrukcijas projektu, jo pie viņa esot vērsušies "Linstow Varner" pārstāvji, kurus viņš esot "savedis kopā" ar kultūras ministri un lūdzis paātrināti izskatīt šo jautājumu.

Šlesers, kurš agrāk pats bijis universālveikala "Centrs" vadītājs, norāda, ka zina, cik ilgi rekonstrukcijas projekts "nav kustējies ne no vietas". Par absurdu viņš uzskata situāciju, ka investors, kas ir gatavs ieguldīt desmitus miljonu, ir spiest iet ilgu birokrātisku procedūru ceļu.

Kā ziņots, Rīgas vēsturiskā centra (RVC) saglabāšanas un attīstības padome šodien ārkārtas sēdē atkārtoti izskata universālveikala "Centrs" rekonstrukcijas projektu.

Kā ziņots, Rīgas dome un RVC saglabāšanas un attīstības padome iepriekš atbalstīja "Linstow" ieceri uzbūvēt "viegla rakstura segtu pāreju" virs Rīdzenes ielas, posmā no Audēju ielas līdz Teātra ielai veicot universālveikala "Centrs" rekonstrukciju.

Pret projekta realizāciju iebilst UNESCO pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!