Foto: EPA/Scanpix/LETA

Dānija trešdien kļūs par pirmo valsti, kas pilnībā atteiksies no "AstraZeneca" vakcīnām pret Covid-19, vēsta ziņu aģentūra "Reuters". Latvijas veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) sola, ka Latvija noskaidros, kādas iespējas ir pieteikties uz pāri palikušajām vakcīnām.

Dānija trešdien kļūs par pirmo valsti, kas pilnībā pārtrauc "AstraZeneca" vakcīnas Covid-19 izmantošanu pēc šīs potes iespējamās saiknes ar ļoti retiem asins recekļu gadījumiem, trešdien ziņoja vairāki Dānijas mediji, atsaucoties uz nenosauktiem avotiem.

Lēmums, kas noņemtu šīs potes no Dānijas vakcinācijas shēmas, varētu aizkavēt valsts vakcīnas programmu līdz četrām nedēļām, raksta aģentūra "Reuters".

Reaģējot uz jaunumiem, Latvijas veselības ministrs tviterī paziņojis: "Mēs sazināsimies ar Dāniju un noskaidrosim iespēju pieteikties uz šīm vakcīnām."

Ziņots, ka Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) pirms nedēļas paziņoja, ka asins trombu veidošanās jāuzrāda kā ļoti reta "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas blakne. Vienlaikus EZA atkārtoti norādīja, ka "AstraZeneca" vakcīnas sniegtie ieguvumi ir pozitīvi attiecībā uz tās radītajiem riskiem.

Tikmēr Imunizācijas valsts padome sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC), Zāļu valsts aģentūras (ZVA) un citiem vadošajiem ārstiem-speciālistiem norāda, ka pašlaik ne zinātniski, ne epidemioloģiski nav pamata ierobežot vakcināciju ar vakcīnu "AstraZeneca" visās vecuma grupās, un iesaka ar šo vakcīnu turpināt vakcinēt visas iedzīvotāju grupas tāpat kā līdz šim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!