Foto: LETA
Dāņu profesors Stēns Stenders, kas iepriekš paziņojis par "Selgas" vafeļu kaitīgumu, ceturtdien Uztura padomēs sēdē atvainojās par kļūdu testēšanas rezultātos un sacīja, ka rezultātus paziņojis, jo ir bijis satraucies par Latvijas iedzīvotāju labsajūtu.

Stenders pastāstīja, ka, saņemot rezultātus, uzreiz lūdzis laboratoriju pārbaudīt tos, tomēr laboratorija atbildi nesniedza uzreiz, bet profesors bija satraucies par Latvijas iedzīvotājiem, tāpēc šos rezultātus arī paziņojis. Savukārt atkārtota pārbaude parādīja, ka rezultāti bija kļūdaini, tāpēc arī Stenders atvainojās uzņēmējiem un norādīja, ka šie paziņojumi ir ietekmējuši viņa reputāciju.

Profesors arī pastāstīja, ka 5 grami transtaukskābju dienā par 25% palielina sirds un asinsvadu saslimšanas risku. Savukārt Latvijā šo saslimšanu risks, kā arī mirstība no sirds un asinsvadu saslimšanām ir ļoti augsta, tāpēc jādara viss, lai to mazinātu. Ja Latvijā tiktu piemēroti ierobežojumi šo tauku saturam produktos, samazinātos veselības risks iedzīvotājiem gan tagad, gan nākotnē, uzskata Stenders.

Taču kopumā transtraukskābju daudzums produktos kopš 2005.gada Eiropā ir samazinājies, bet daudzās Austrumeiropas valstīs šādi produkti vēl ir pieejami, sacīja Stenders.

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF) atteicās ceturtdien parakstīt sadarbības memorandu ar Veselības ministriju. Kā pamatoja LPUF pārstāvis Didzis Šmits: "Mēs nevaram noslēgt memorandu dienā, kad priekšā stāv cilvēks, kas apmelo Latvijas zīmolu."

Šmits norādīja, ka novērtē sadarbību ar VM, bet memoranda noslēgšanai nav nepieciešama ārzemnieku klātbūtne. Memorands tiks noslēgts, un tas vairāk būs informatīvs, jo tajā būs iekļautas lietas, ko ražotāji jau dara, sacīja Šmits.

Arī uzņēmuma "NP Foods" pārstāvis veltīja skarbus vārdus dāņu profesoram un sacīja, ka jau ir vērsušies policijā, lai noskaidrotu, vai paziņojumā par trantaukskābju saturu nav vērojamas konkurentu aktivitātes, tāpat ir pasūtīts pētījums par to, cik lielus zaudējumus šāds paziņojums ir nodarījis, un šos zaudējumus uzņēmēji plāno piedzīt no tiem, kas ir paziņojuši "melīgus faktus".

Jau ziņots, ka Drošības policija (DP) izvērtēs "Selgas" vafeļu ražotāja, AS "Laima" un AS "Staburadze" vadības uzņēmuma "NP Foods", iesniegumu par neslavas celšanu un apzinātām darbībām, kas grauj Latvijas ekonomiku, saistībā ar dāņu profesora Stēna Stendera apgalvojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!