Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) ir neizpratnē par valdības lēmumu palielināt minimālo algu līdz 70 latiem no nākamā gada 1.janvāra, jo iepriekš dokumentos kā algas palielināšanas datums bijis minēts 1.jūlijs.
LDDK ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme norādīja, ka jautājums par minimālās algas paaugstināšanu tika apspriests 20.decembra Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē, kur bija iesniegts arī Ministru kabineta rīkojums, kas paredzēja, ka minimālā alga tiek paaugstināta no 2003.gada 1.jūlija. Šim projektam arī padome piekritusi.

Tādēļ pēkšņais Ministru kabineta lēmums par minimālās algas paaugstināšanu no janvāra ir uzskatāms par vienpusēju atkāpšanos no Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomē (NTSP) nolemtā, kas apliecina valdības nevēlēšanos tuvināt viedokļus konsultācijās, bet rīkoties no spēka pozīcijām, uzskata konfederācijas pārstāvji.

Tiesa, valdībai jau 19.novembrī konceptuāli vienojoties par minimālās algas palielināšanu, kā datums, no kura tas tiks darīts, minēts 1.janvāris, un par to liecina arī Ministru kabineta dokumenti.

Savukārt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers sarunā ar norādīja, ka arodbiedrības "vienmēr ir runājušas par minimālās algas paaugstināšanu jau no 1.janvāra". "Tā bija mūsu prasība, un nekāds 1.jūlijs šeit nebija minēts. Arī NTSP atbalstīja valdības ieceri algu paaugstināt jau no gada sākuma," viņš sacīja. Krīgers gan norādīja, ka "garāki termiņi" ir vēlamajai minimālās algas paaugstināšanai līdz iztikas minimuma apjomam - 90 latiem.

No 1.jūlija minimālā alga tika palielināta pagājušajā reizē - 2001.gadā, kad tā auga no 50 līdz 60 latiem

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!