Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) protestē pret valdības ieceri pārcelt brīvdienu uz nākamo darbadienu, ja svētku diena ir sestdien vai svētdien, jo, pēc darba devēju aplēsēm, tas radīs zaudējumus miljonu latu apmērā.
Valdība otrdien lems par likumprojektu “Par svētku, piemiņas un atzīmējamām dienām”, kas nosaka – “ja svētku diena ir sestdienā vai svētdienā (izņemot pirmās Lieldienas un Vasarsvētkus), tad nākamo darbadienu nosaka par brīvdienu”. LDKK aicina šo normu izslēgt.

LDKK aicina valdību ņem vērā, ka brīvdienu pārcelšana radīs zaudējumus Latvijas tautsaimniecībai un valsts budžetam. Pēc konfederācijas aprēķiniem, viena zaudēta darba diena tikai rūpniecības nozarē Latvijā rada zaudējumus 9 040 000 latu apmērā nesaražotās rūpnieciskās produkcijas dēļ. Būvniecības nozarē, piemēram, tas rada zaudējumus 2 098 832 latu apmērā.

LDKK norāda, ka likuma dēļ gada laikā var rasties līdz pat piecām papildu brīvdienām, kas augstākminētos zaudējumus palielina vairākkārtīgi.

“Šobrīd, kad Latvijas iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju ir zemākais visā Eiropas Savienībā, kad Latvijā ir viszemākā darba samaksa Eiropas Savienībā, papildu brīvdienu noteikšana nav iespējama. 2004. gadā vidējie valsts konsolidētā budžeta nodokļu ieņēmumi vienā darba dienā vidēji bija 8 miljoni latu,” uzskata darba devēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!