Foto: F64
Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) asi kritizē otrdien valdības atbalstīto modeli, kā no šā gada 1.jūlija ieviest oficiālo elektronisko publikāciju, atsakoties no valsts oficioza "Latvijas Vēstnesis" izdošanas papīra formātā.

LDDK uzsver, ka Tieslietu ministrija konsekventi turpinājusi ignorēt konfederācijas iebildumus pret neefektīvu līdzekļu izmantojumu un necaurspīdīgumu lēmumu pieņemšanā oficiālās publikācijas nodrošināšanā. Konfederācija uzsver, ka likumprojekta izziņā ir atspoguļota nepatiesa informācija, jo LDDK savus iebildumus par nesaimniecisku darbību uztur spēkā arī pirms likumprojekta iesniegšanas izskatīšanai Saeimā.

LDDK uzskata, ka Tieslietu ministrija joprojām nav atspoguļojusi faktiskās oficiālo sludinājumu publicēšanas izmaksas un turpina nelikumīgo, ES aizliegto šķērssubsīdiju praksi, no uzņēmumu un iedzīvotāju samaksātajām nodevām par publikācijām finansējot citu saimniecisko darbību.

"Ministru kabinets ir zaudējis kārtējo iespēju apliecināt, ka ministrus rūp godprātīga valsts budžeta – nodokļu maksātāju līdzekļu apsaimniekošana. Strukturālās reformas vārdos, ne pēc būtības. LDDK saredz iespēju, ka oficiālo publikāciju Tieslietu ministrija var nodrošināt par 500 000 latu, bet šajā gadā valsts turpina plānot, ka no iedzīvotājiem un uzņēmējiem SIA "Latvijas Vēstnesis" iekasēs 1,4 miljonus latu un uzturēs 80 darbiniekus. Šos papildus resursus varēja izmantot daudz efektīvāk – samazināt nodevas vai rīkoties ar tiem pēc vajadzības, tai skaitā sociālajiem mērķiem, jo līdzekļiem ir jānonāk Valsts kasē. Ir patiesi neētiski runāt par atbalsta samazināšanu pensionāriem un bērniem, ja nauda vienkārši tiek kaisīta pa pseido komercuzņēmumiem valsts paspārnē," uzsver LDDK ģenerāldirektore Elīna Egle.

Savukārt "Latvijas Vēstnesis" norāda, ka oficiālās e-publikācijas modelis piedāvā trīs galvenos ieguvumus: ērtāk pieejams pakalpojums, finanšu ietaupījums un īsāks ceļš līdz dokumenta publicēšanai. Sabiedrība to saņems bez maksas; izmaksas segs informācijas iesniedzējs, norāda uzņēmums.

"Diskusijai par oficiālo e-publikāciju ir piecus gadus gara vēsture. [..] Tomēr e-publikācija Latvijā nav ieviesta, jo ieilga likumprojekta saskaņošana ar LDDK. Lobējot atsevišķu uzņēmēju intereses, LDDK mēģināja oficiālās e-publikācijas nodrošināšanu padarīt par biznesa procesu, kas nes peļņu. Piecu gadu laikā esam nodevuši publiskai apspriešanai visas izmaksas, kas saistītas ar oficiālās publikācijas nodrošināšanu, kā arī esam bijuši gatavi uzklausīt alternatīvus priekšlikumus par procesu pilnveidošanu un izmaksu samazināšanu. Tādu no šo sociālo partneru puses nav bijis," norāda "Latvijas Vēstnessi" valdes priekšsēdētāja Daina Ābele. Viņā uzskata, ka zaudētāji no šī ieilgušā procesa ir visi, jo nav veiktas strukturālās reformas oficiālās publikācijas jomā, nav samazināta maksa par oficiālo paziņojumu publicēšanu un oficiālā publikācija ir pieejama tikai 500 oficiālā laikraksta eksemplāros.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien atbalstīja Oficiālo publikāciju likumu, kas paredz no šā gada 1.jūlija vairs neizdot papīra formātā oficiālo laikrakstu "Latvijas Vēstnesis" un ieviest oficiālo elektronisko publikāciju. Oficiālais elektroniskais izdevums "Latvijas Vēstnesis" būs pieejams brīvi un bez maksas vietnē www.vestnesis.lv kā periodiskais izdevums. Ar to varēs bez maksas iepazīties valsts un pašvaldību bibliotēkās, kā arī valsts un pašvaldību nodrošinātajos publiskajos interneta pieejas punktos.

Ieviešot valsts oficiālo elektronisko publikāciju, tiks samazināts laiks, kas nepieciešams oficiālās publikācijas sagatavošanai. Proti, publisku reģistru ierakstus publicēs vienas darba dienas laikā, bet tiesību aktus – divu darba dienu laikā.

Likumprojektā paredzēts, ka oficiālās publikācijas izmaksas tāpat kā līdz šim segs no maksas par oficiālo publikāciju, kuru maksās informācijas iesniedzējs. Likumprojekts paredz, ka Tieslietu ministrija būs vadošā iestāde oficiālās publikācijas un tās informācijas sistematizēšanas nodrošināšanas jomā. Savukārt oficiālā elektroniskā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" izdevējs būs valsts uzņēmums SIA "Latvijas Vēstnesis".

Lai likums stātos spēkā, to vēl jāapstiprina Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!