Valsts darba inspekcija (VDI) turpmāk pārbaudes izglītības iestādēs veiks izlases kārtībā, paredz Labklājības ministrijas (LM) sagatavotie grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas ceturtdien izsludināti valsts sekretāru sanāksmē.
Līdz šim likums prasīja VDI ne retāk kā reizi gadā apmeklēt visas izglītības iestādes, novērtēt to atbilstību ekspluatācijas drošības prasībām un sniegt savu atzinumu.

LM uzskata, ka piedāvātās izmaiņas padarīs pārbaudes daudz efektīvākas, ļaujot novērtēt reālo situāciju darba aizsardzībā un riskus mācību laikā, kad izglītības iestādēs atrodas gan skolotāji, gan skolnieki. Savukārt ietaupīto laiku un resursus VDI varētu izmantot to uzņēmumu apsekošanai, kuros darba apstākļi ir daudz bīstamāki nekā skolās, piemēram, būvniecībā, kokapstrādē un metālapstrādē.

Turpmāk atzinumus par izglītības iestāžu atbilstību noteikumos minētajām prasībām gatavos Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests un Sabiedrības veselības aģentūra.

Saskaņā ar statistikas datiem, VDI inspektori pērn augustā pirms mācību gada sākuma, pēc izglītības iestāžu lūguma, apmeklējuši gandrīz 800 skolas jeb gandrīz 30% no visām izglītības iestādēm. Tā kā augustā skolās vēl nenotiek mācības, speciālisti šajos apsekojumos nevar novērtēt un noteikt reālos skolēnu un skolotāju darba apstākļus – vai tiek ievērotas darba aizsardzības un darba tiesību regulējošo normatīvo aktu prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!