Lai atslogotu Valsts darba inspekciju (VDI) no tai neraksturīgu uzdevumu pildīšanas, pirmdien Ministru kabinetā apstiprināja grozījumus normatīvajos aktos, kuri paredz, ka VDI turpmāk katru gadu neapsekos visas izglītības iestādes, lai izsniegtu tām atzinumus par izglītības iestāžu atbilstību ekspluatācijas drošības prasībām.
Grozījumus noteikumos par kārtību, kādā nodrošināma izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos, izstrādāja Labklājības ministrijas (LM), informēja ministrijas Komunikācijas departamentā.

LM norāda, ka līdzšinējā kārtība bija neefektīva un prasīja neadekvāti lielus VDI resursus, jo inspekcijai nebija iespējams iepazīties ar izglītības iestāžu reālo darbu un darba aizsardzības prasību ievērošanu tajās. Līdz ar to VDI veiktais apsekojums un atzinums, kas bija jāiesniedz līdz mācību gada sākumam, bija vairāk formāls, nevis preventīvs.

Saskaņā ar statistikas datiem VDI inspektori pērn augustā pirms mācību gada sākuma pēc izglītības iestāžu lūguma apmeklējuši gandrīz 800 skolas jeb gandrīz 30% no visām izglītības iestādēm. Tā kā skolēnu vasaras brīvlaikā mācības nenotiek, VDI speciālisti šajos apsekojumos nevar novērtēt un noteikt reālos skolēnu un skolotāju darba apstākļus - vai tiek ievērotas darba aizsardzības un darba tiesību regulējošo normatīvo aktu prasības.

Ministru kabinetā pieņemtie grozījumi paredz, ka līdzšinējā kārtībā atzinumus par izglītības iestāžu atbilstību noteikumos minētajām prasībām turpinās sniegt tikai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests un Sabiedrības veselības aģentūra. Savukārt VDI ne retāk kā reizi mācību gada laikā īstenos preventīvas izglītības iestāžu apsekojumu kampaņas. To laikā pārbaudīs darba tiesisko attiecību un darba aizsardzības normatīvo aktu ievērošanu, kā arī pievērsīs uzmanību iespējamiem nelaimes gadījumu riskiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!