Foto: EPA/LETA
Otrdien Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas izveidotajā darba grupā norisinājās diskusijas, kādā veidā uzlabot konsultāciju sniegšanu sievietēm, pirms viņas izšķiras par aborta veikšanu.

Jautājums ir par konsultēšanas sniegšanu tām sievietēm, kuras svārstās vai kuru rīcībā nav pietiekamas informācijas par šo tēmu - pēc sarunām viņas varētu nolemt arī neveikt abortus, skaidroja apakškomisijas vadītājs Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK).

"Papardes zieda" valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle norādīja, ka konsultācijas nedrīkst sievietēm uzspiest. Viņa pieļāva, ka tās varētu tikt sniegtas grūtniecēm, kuras šaubās, kā rīkoties.

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente un ginekoloģe Dace Matule stāstīja ka, "domājot par Parādnieku", esot ņēmusi vērā deputāta aicinājumu un kā ginekoloģe ar vairāk nekā 40 gadus vecu klienti sāka apspriest to, vai nepieciešams veikt abortu. Viņa saņēmusi šādu atbildi: "Es esmu katole, - Matule, neskalo man smadzenes." Arī citas sievietes Matuli esot aicinājušas "nekompostrēt smadzenes", jo viņas jau ir pieņēmušas lēmumu, kā rīkoties.

Saeimas deputāte Inga Bite (RP), kura sēdē bija ieradusies ar savu nesen piedzimušo bērnu, pauda, ka, lai gan cilvēkiem ir tiesības veikt pašnāvības, savas dzīvības atņemšana tiek atzīta par sociālu problēmu. Līdzīgi arī abortus, uz kuru veikšanu sievietēm ir tiesības, nepieciešams atzīst par sociālu problēmu.

Ķelle uz politiķes sacīto reaģēja, paužot neizpratni, kāpēc uzmanība netiek pievērsta tādām sociālām problēmām kā jauniešu izglītības trūkums seksuālās veselības jomā, kā arī faktam, ka jauniem cilvēkiem nav iespējas dzīvot atbildīgu dzimumdzīvi. Apakškomisijas priekšsēdētājs atzina, ka par šīm tēmām būtu jārunā, taču darba grupas mērķis ir risināt situāciju, kā palīdzēt sievietēm, kurām ir krīzes grūtniecība.

Atvaļinājumā esošā Latvijas pārstāves vietniece Eiropas Savienības dzimumu līdztiesības institūta padomē Dace Kavase pauda uztraukumu, ka sievietes tiek sociāli piespiestas neveikt abortu, bet pēc tam valsts nesniedz tām nepieciešamo atbalstu.

Parādnieks prognozēja, ka minimālo atbalstu situācijas uzlabošanai gan konsultāciju, gan citās jomās varētu sniegt no 2013.gada, piešķirot līdzekļus no valsts budžeta.

Kā ziņots, darba grupā šodien atšķīrās viedokļi par to, kādam jābūt darba grupas mērķim, un tika nolemts turpināt par to diskutēt nākamajā kopīgajā sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!