Tiesnešu darba grupa, kuru pirmdien izveidoja Augstākās tiesas (AT) plēnums, strādās paralēli ģenerālprokuratūrai un izvērtēs iespējamos tiesnešu ētikas pārkāpumus saistībā ar izskanējušo informāciju par tiesnešu telefonsarunām ar zvērinātu advokātu Andri Grūtupu, žurnālistiem pavēstīja AT priekšsēdētājs Andris Guļāns.
AT priekšsēdētājs uzsvēra, ka rezultāta sasniegšanai darba grupai būs nepieciešama informācija un pauda cerību, ka visi AT tiesneši spēs sadarboties ar darba grupu.

Tāpat Guļāns informēja, ka ģenerālprokurors Jānis Maizītis apliecinājis, ka prokuratūra sniegs darba grupai tās rīcībā esošo papildus informāciju par tiesnešu un advokātu sarunām, jo ar grāmatā "Tiesāšanās kā ķēķis" atspoguļotajiem sarunu atšifrējumiem esot par maz, lai darba grupa pilnvērtīgi spētu izvērtēt tiesnešu rīcību.

Guļāns norādīja, ka ģenerālprokuratūra pārbauda iespējamos kriminālnodarījumus tiesnešu rīcība, savukārt darba grupa vērtēs, iespējamos, tiesnešu ētikas pārkāpumus.

AT priekšsēdētājs noraidīja izskanējušos minējumus, ka darba grupas izveide veido konfrontāciju tiesnešu vidū.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka prokuratūra ir sākusi pārbaudi par žurnālista Lato Lapsas iesniegtajiem, iespējams, noklausīto advokātu un tiesnešu telefonsarunu atšifrējumiem.

Lapsa publicējis, iespējams advokāta Grūtupa sarunas ar daudziem tieslietu struktūras darbiniekiem, tostarp arī tiesnešiem. Publicētās sarunas liecina par iespējamiem nopietniem tiesnešu pārkāpumiem, iespējams, korumpētību.

Sarunu atšifrējumi iesniegti prokuratūrā. Savukārt Zvērinātu advokātu padome pagaidām nevērtēs iespējamos pārkāpumus publiskotajās sarunās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!