Foto: Shutterstock
Valsts darba inspekcija (VDI) nav saņēmusi iesniegumus vai pārbaužu laikā konstatējusi pārkāpumus Ukrainas kara bēgļu nodarbināšanā, portāls "Delfi" uzzināja inspekcijā.

Kā noskaidroja portāls "Delfi", tad inspekcijai ir ziņots par pārkāpumiem. Konsultatīvais centrs ir saņēmis informāciju, ka sociālajos tīklos izvietotajos darba sludinājumos nav korekti norādīta darba samaksa.

"Lai veicinātu Ukrainas civiliedzīvotāju un uzņēmēju, kuri vēlas nodarbināt ukraiņus, informētību, esam sagatavojuši informatīvu materiālu, kuru esam izvietojuši savā mājaslapā, kā arī šo materiālu VDI izsūtījusi Nodarbinātības valsts aģentūrai, VARAM klientu apkalpošanas centiem un pašvaldībām," sacīja VDI pārstāve Aiga Meistere.

"Delfi" jau rakstīja, ka labklājības ministrs Gatis Eglītis (K) iepriekš raidījumā "Kas notiek Latvijā?" paziņoja, ka Ukrainas kara bēgļi darbojas pelēkajā ekonomikā, piemēram, skaistumkopšanā, taču, lūgts konkretizēt šo savu izteikumu, minēja tikai vienu piemēru.

Ministram esot zināms kāds gadījums Latgalē – sieviete pāris dienas bez darba tiesisko attiecību noformēšanas strādājusi gaterī.

Ministrs sacīja, ka gatera īpašnieks arī citiem cilvēkiem no Ukrainas dodot iespēju kādu laiku piestrādāt un par darbu saņemt algu skaidrā naudā. Ukraiņu ieinteresētību tikt nodarbinātiem nelegāli Eglītis skaidroja ar to, ka bēgļiem nav zināms, cik ilgi paliks Latvijā, tāpēc viņi nav gatavi saistīties darba tiesiskajās attiecībās.

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datiem, no šā gada 24. februāra līdz šim kā darba ņēmēji ir pieņemti darbā un turpina strādāt 2184 Ukrainas valstspiederīgie. VID gan atzīmē, ka šis skaits katru dienu mainās un turpina pieaugt.

Nodarbinātības valsts aģentūrā portāls "Delfi" uzzināja, ka šonedēļ – 25. aprīlī – NVA datu bāzē bija brīvas 6985 darba vietas. Tās Ukrainas civiliedzīvotājiem piedāvā 907 Latvijas darba devēji.


"Delfi" jau rakstīja, ka Latvijas darba devēji ir ļoti atvērti ukraiņu nodarbināšanai, un darba sludinājumu skaits, kuros uz vakancēm pieteikties tiek aicināti arī ukraiņi, ar katru dienu strauji pieaug.
Turklāt Latvijas uzņēmumi ir gatavi sniegt dažāda veida palīdzību, lai kara situāciju piedzīvojušie cilvēki labāk spētu iejusties gan mūsu sabiedrībā, gan darba vidē.

Tāpat atbalstītas plašas izmaiņas Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, atvieglojot Ukrainas bēgļiem darba gaitu sākšanu Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!