Foto: LETA
Trešdienas darba dienas beigās beidzoties termiņam, kurā jāpiesaka Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) kandidāti, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā bija saņemtas ziņas par gandrīz 40 pretendentiem, taču galīgais kandidātu skaits būs zināms tikai ceturtdien.

Komisijā portālam "Delfi" paskaidroja, ka līdz trešdienas pulksten 17 NEPLP locekļu kandidatūras varēja iesniegt Saeimas lietvedībā un apmeklētāju pieņemšanas centrā, tāpēc komisijā ziņas par kandidātiem nonāk vēl pēc kāda laika, savukārt kandidātu pieteikšana aktīvi turpinājusies visu dienu.

Portālam "Delfi" komisijā atklāja līdz vēlai pēcpusdienai komisijā apkopoto 27 kandidātu vārdus, vairāki no kuriem iepriekš jau bija izskanējuši.

Līdz pagājušajai nedēļai Andas Rožukalnes vadītā Latvijas Žurnālistu asociācija atbilstoši tās sapulcē lemtajam uz NEPLP virza Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas valdes priekšsēdētāju Ilmāru Muulu, žurnālistu, politologu, filmu un raidījumu studijas "Mistrus Media" vadītāju Gintu Grūbi, žurnāla "Ir.lv" žurnālisti Anitu Braunu un sabiedriskās politikas centra "Providus" portāla "Politika.lv" producenti, mediju politikas pētnieci Ilzi Straustiņu.

Guntas Līdaka vadītā Latvijas Raidorganizāciju asociācija izvirzījusi četrus kandidātus - Latvijas Universitātes lektoru un bijušo Latvijas Televīzijas ģenerāldirektoru Rolandu Tjarvi, producentu un žurnālistu Edvīnu Inkēnu, bijušo televīzijas raidījumu vadītāju un ekspolitiķi Violu Lāzo, kā arī Nodarbinātības valsts aģentūras darbinieku Renāru Neimani.

Tjarvi atbalstījusi arī ekumeniskā TV padome, savukārt Lāzo un Inkēnu darbam NEPLP izvirzīja arī Jura Paidera vadītā Latvijas Žurnālistu savienība, kas amatam izvirzījusi arī žurnālistu Egilu Zariņu, komentētāju Kristianu Rozenvaldu un pašreizējo padomes priekšsēža vietnieci Daci Bucenieci.

Bucenieces kandidatūru atbalsta arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs, Latvijas Komerciālo radiostaciju asociācija, biedrība "Laiks kultūrai" un Viduskurzemes mediju centrs.

Otrs tagadējās NEPLP loceklis, kas atkal izvirzīts šim amatam, ir Sergejs Kārītis, ko atbalsta Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācija. Amatam izvirzīti arī bijušie Nacionālās Radio un televīzijas padomes locekļi – Andris Mellakauls, ko virza biedrība "ELJA50", un Dārija Juškeviča, ko virza Itas Kozakēvičas Latvijas Nacionālo kultūras biedrību asociācija.

Amatam izvirzīta arī Latvijas Radio producente Diāna Bērza, ko virza Jūrmalas aizsardzības biedrība, Latvijas Radošo savienības padomes virzītais rakstnieks Māris Bērziņš un Latvijas Radioteātra vadītāja Māra Eglīte, ko virza Latvijas Bērnu fonds.

Latvijas Nacionālā skolotāju savienība izvirzījusi darbam NEPLP savu vadītāju Edgaru Kramiņu, bet Latvijas Pedagogu dome – tās valdes priekšsēdētāju Andreju Mūrnieku. Latvijas Komponistu savienība amatam izvirzījusi amatam savu biedru, bijušo Saeimas deputātu no Tautas partijas Jāni Porieti, savukārt biedrība "Laiks kultūrai" darbam NEPLP izvirzījusi arī LTV1 kultūras raidījumu redaktori Dainu Markovu.

Ir arī atsevišķu personu virzīti kandidāti. Tā, piemēram, Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube izvirzījis darbam padomē LTV žurnālisti Ilzi Strengu, bet bijušais Saeimas objektu apsardzes nodaļas jaunākais inspektors Ivars Spura izvirzījis amatam Biznesa augstskolas "Turība" Tiesību zinātņu katedras lektoru Jāni Rušenieku.

Publisko tiesību institūts izvirzījis "Latvijas Vēstneša" portāla nozares redaktori Aiju Dulevsku, bet Latvijas Kinematogrāfistu savienība izvirzījusi darbam NEPLP režisoru Pēteri Krilovu.

Rakstnieci un žurnālisti Evu Mārtužu, kas ir arī NEPLP sabiedriskās padomes valdes locekle, amatam virza biedrība "Ētikas Tilts Latvijā", bet Latvijas Sporta federāciju padome virza darbam NEPLP sporta žurnālistu Arturu Vaideru.

NEPLP ir piecas vietas. Par kandidātu apstiprināšanu amatā būs jābalso Saeimai.

Nolikums paredz, ka kandidātiem ir jābūt ar augstāko izglītību, vismaz piecus gadus ilgai profesionālai vai akadēmiskai pieredzei plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā un labai reputācijai.

Esošā NEPLP ir ievēlēta 2007.gadā. Padomē darbojas Ābrams Kleckins, Dace Buceniece, Dzintra Geka, Sergejs Kārītis, Imants Skrastiņš un Ingrīda Brigita Stroda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!