Foto: DELFI
Sākot no 1. marta darba veikšanai vairs nebūs nepieciešams Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, tomēr tas joprojām būs nepieciešams, lai apmeklētu publiskus pasākumus, paredz otrdien, 15. februārī, Ministru kabinetā atbalstītie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Lai arī valdība vienojusies pakāpeniski mīkstināt vai atteikties no Covid-19 ierobežojumiem, Veselības ministrija (VM) uzskata, ka joprojām ir jāsaglabā stingri epidemioloģiskās drošības pasākumi cilvēkiem, kam nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta.

Tādēļ no 1. marta tiks saglabāts nosacījums, ka epidemioloģiski drošajā vidē tiek sniegti publiski pasākumi telpās, kā arī pakalpojumi, kur ir augtāks risks Covid-19 izplatībai - izklaides pasākumi (diskotēkas, deju klubi), azartspēles, pakalpojumi, kuru laikā netiek lietotas sejas maskas (sporta pakalpojumi, skaistumkopšanas pakalpojumi, labsajūtas pakalpojumi, kā arī sabiedriskā ēdināšana). Tas nozīmē, ka pakalpojuma saņēmējs un pakalpojuma sniedzējs ir ar derīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Tāpat par augsta Covid-19 izplatības riska aktivitātēm ir uzskatāmas dejas, kora dziedāšana un tamlīdzīgas aktivitātes, kā arī sporta aktivitātes, tādēļ tiks saglabāts nosacījums, ka amatieru kolektīvu nodarbībās telpās – koru, deju mēģinājumos, amatieru sporta treniņos var piedalīties tikai ar derīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Vienlaikus tiek saglabāts nosacījums, ka darba pienākumus klātienē var veikt ar derīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu ārstniecības iestāžu darbinieki, ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojumu sniedzēji, ieslodzījuma vietu amatpersonas, kā arī izglītības iestāžu un bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju darbinieki.

Savukārt attiecībā uz darba pienākumu veikšanu no 1. marta tiek atcelta prasība veikt darba pienākumus tikai ar derīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Izmaiņas arī paredz, ka atbildīgi uzņēmēji savu darbinieku un pakalpojumu saņēmēju aizsardzībai var izvēlēties arī citus neminētos pakalpojumus sniegt epidemioloģiski drošā vidē. Šāda iespēja neattiecas uz pakalpojumiem, kas ir būtiski cilvēku tiesību un sabiedrības drošības nodrošināšanai, piemēram, publiskie pakalpojumi, pasta pakalpojumi, sabiedriskā transporta pakalpojumi, finanšu pakalpojumi, kuriem jābūt pieejamiem ikvienam.

Saskaņā ar noteikumu izmaiņām, darba devējam būs tiesības noteikt tādus darbus, kas ir jāsniedz epidemioloģiski drošā vidē, un darba devējs varēs noteikt, kuriem darbiniekiem pienākumu veikšanai klātienē ir nepieciešams pārslimošanas vai vakcinācijas sertifikāts.

Tāpat epidemioloģiskās drošības nolūkā darba devējs varēs noteikt darbiniekus, kuriem nepieciešams veikt Covid-19 rutīnas skrīninga testu, tai skaitā gadījumos, ja darba apstākļu dēļ darbinieks neievēro mājas karantīnu, lai veiktu darba pienākumus, un ir nepieciešams veikt rutīnas skrīninga paštestu katru reizi pirms darba pienākumu veikšanas. Šādos gadījumos testa veikšanu apmaksā darba devējs.

VM arī atzina, ka medicīnisko sejas masku vai FFP2 respiratoru lietošana ir pietiekami efektīvs un vienkāršs rīks Covid-19 izplatības mazināšanai, tāpēc arī pēc ārkārtējās situācijas beigām tiks saglabāta prasība lietot šos sejas aizsegus publiskās iekštelpās, kur atrodas vairāk par vienu cilvēku.

Jau vēstīts, ka Veselības ministrijas piedāvātais Covid-19 izplatības ierobežošanai noteikto drošības pasākumu mazināšanas plāns paredz pakāpeniski atcelt vai mīkstināt Covid-19 ierobežojumus. Ministrija piedāvā īstenot trīs soļu plānu.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā nedēļā, no 7. līdz 13. februārim, jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits pieaudzis par 12,1%, bet stacionēto pacientu skaits pieaudzis par 15,9%, portālu "Delfi" informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!