Foto: DELFI

Ministru kabinets otrdien, 23. novembrī, veica precizējumus rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, aizliedzot līdz 11. janvārim svētku laikā rīkot salūtu un citus publiskus pasākumus, kā arī nosakot, ka no 6. decembra darbam klātienē nepieciešams veikt Covid-19 testu.

Liegta uguņošana un publiski pasākumi


Lai novērstu nekontrolētu cilvēku pulcēšanos pašvaldību un valsts iestāžu organizētu uguņošanu, salūtu un citu pasākumu ietvarā, līdz nākamā gada 11. janvārim būs noteikts, ka valsts un pašvaldību iestādēm atļauts rīkot svētku un atceres dienu svinīgai atzīmēšanai paredzētas aktivitātes, bet nav atļauts rīkot publiskus pasākumus, kas veicina nekontrolētu cilvēku pulcēšanos, kuras rezultātā nav iespējams ievērot epidemioloģiskās drošības pasākumus.

"Šādi pasākumi ir saistīti ar īstermiņa aktivitātēm – uguņošana, salūts, vides izgaismošanas akcijas. Šādi īstermiņa pasākumi, kas norisinās ļoti ierobežotā laikā, parasti mobilizē lielu skaitu cilvēku, kas vēlas piedalīties pasākumā klātienē. Šādi pasākumi rada papildu slogu sabiedriskajam transportam, rada nekontrolētu cilvēku pulcēšanos uz vietas, cilvēku pastiprinātas plūsmas pasākuma piekļuves ceļos un slogu uz pasākuma norisei blakus esošajām sabiedriskajām vietām," skaidro priekšlikuma autori.

Tādējādi valsts un pašvaldību iestādes drīkstēs īstenot aktivitātes svētku un atceres dienu atzīmēšanai, piemēram, izgaismojot pilsētvidi, izvietojot svētku dekorācijas, veidojot ārtelpu izstādes un ekspozīcijas un tamlīdzīgi.

Precizē prasības tirdzniecībā


Valdības veiktie grozījumi rīkojumā paredz, ka brīvdienās un svētku dienās tirdzniecības pakalpojumus un būtiskos saimniecisko pakalpojumus var sniegt tirdzniecības vietas, kuru tirdzniecības pakalpojumu sniegšanai paredzētā platība nepārsniedz 1500 kvadrātmetrus un kas veic pirmās nepieciešamības preču tirdzniecību epidemioloģiski drošā vidē.

Tāpat tirdzniecības pakalpojumus varēs veikt pirmās nepieciešamības tirdzniecības vietas un būtisko saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietas, kas atrodas tirdzniecības centros, kuru platība pārsniedz 1500 kvadrātmetrus un šie saimnieciski un tirdzniecības pakalpojumi tiek sniegti epidemioloģiski drošā vidē.

Tāpat brīvdienās un svētku dienās varēs darboties ikviena tirdzniecības vai pakalpojumu sniegšanas vieta tirdzniecības centrā, ja tai ir atsevišķa ieeja no ārtelpas un tās apmeklētāji nenonāk tirdzniecības centra koplietošanas telpās, tās darbojas atbilstošā epidemioloģiskā drošības režīmā.

Papildus tiek noteikts, ka tirdzniecības centros esošās tirdzniecības un saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietas nemaina epidemioloģiskās drošības vidi.

Tiek paredzēts, lai telekomunikāciju pakalpojumu sniedzēji varētu ne tikai sniegt pakalpojumus, bet arī tirgot ar tiem saistītās preces.

Darbs klātienē tikai ar regulāru Covid-19 skrīningu


Grozījumi paredz veicināt Covid-19 testēšanu darba kolektīvos, tādējādi mazinot riskus darbinieku darba nespējai, saslimstot ar Covid-19, vai pienākuma ievērot mājas karantīnu, ciešu kontaktu dēļ ar inficēto cilvēku.

Veicot darba pienākumus klātienē, kur ir iespējams kontakts ar citiem darbiniekiem, pakalpojuma saņēmējiem vai apmeklētājiem, ir jāveic regulāra Covid-19 testēšana divas reizes nedēļā, izmantojot antigēna paštestus.

Veicot darba pienākumus attālināti vai esot pilnībā noslēgtā vidē no pārējiem darbiniekiem, pakalpojuma saņēmējiem vai apmeklētājiem regulāru skrīninga testēšanu var neveikt.

Tādējādi tiek noteikts, ka, sākot ar 2021. gada 6. decembri, visi darbinieki darbu veic klātienē (vakcinētie un pārslimojušie) tikai ar testēšanas sertifikātu, kas izsniegts ne agrāk kā pirms 72 stundām, vai darba devēja ne agrāk kā pirms 72 stundām organizētu skrīninga antigēna testu.

Darba devējs darbinieku skrīningam var izmantot paštestus.

Kā preses konferencē pēc valdības sēdes skaidroja Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, pašlaik tiek organizēts iepirkums, kurā šos testus iepirks par valsts līdzekļiem un nodrošinās gan valsts, gan privātajam sektoram.

Šobrīd līdz 6. decembrim tiks izstrādāts mehānisms, lai testus izplatītu un nodrošinātu, ka tie ir pieejami ikvienam darbiniekam un darba devējam, pauda Citskovskis. Tāpat notiek darbs pie šī testēšanas algoritma izmaiņām, piemēram, nosakot, kā nepieciešams rīkoties, ja paštests darbiniekam uzrāda pozitīvu rezultātu.

Vienlaikus viņš pauda, ka pagaidām netiek plānots darba vietās šos testus pārbaudīt, tas būs katra godaprāta jautājums.

Paplašina bērnu iespējas apmeklēt pasākumus


Grozījumi paredz, ka saimnieciskos pakalpojumus, tostarp kultūras pakalpojumus vai atrakcijas ārā, kā arī sporta sacensības epidemioloģiski drošā vidē varēs apmeklēt bērni bez Covid-19 sertifikāta, bet tādu personu pavadībā, kurām ir Covid-19 sertifikāts. Izmaiņas arī paredz, ka saimnieciskos pakalpojumus izmantot un pasākumus nevar apmeklēt bērni vieni paši bez pieaugušo klātbūtnes, ja bērniem nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta.

Veterinārmedicīniskos pakalpojumus varēs sniegt "sarkanajā režīmā"


Lai nodrošinātu augstu sabiedrības un dzīvnieku veselības aizsardzību, turpmāk rīkojums paredzēs, ka veterinārmedicīniskos pakalpojumus ir iespējams sniegt arī gadījumos, kad dzīvnieka īpašnieks vai turētājs nav vakcinēts pret Covid-19. "Dzīvniekam ir jāsaņem steidzama un neatliekama medicīniskā palīdzība, lai samazinātu tā ciešanas līdz minimumam, neatkarīgi no dzīvnieka īpašnieka vai turētāja pārliecības vai rīcības," pamato priekšlikuma autori.

Jau vēstīts, ka no 15. novembra beigusies valstī noteiktā mājsēde, taču spēkā paliek ierobežojumi Covid-19 saslimstības mazināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!