Foto: LETA
Darbu nolēmis atstāt Nacionālā veselības dienesta direktors Edgars Labsvīrs, lai pieņemtu citus profesionālos izaicinājumus.

"Jau šā gada sākumā informēju veselības ministri, ka esmu nolēmis beigt savas darba gaitas Nacionālajā veselības dienestā un gatavojos pieņemt citus profesionālos izaicinājumus. Taču, sākoties ārkārtas situācijai, abpusēji vienojāmies, ka uz krīzes laika grūtāko posmu NVD neatstāšu. Mēs abi bijām vienisprātis, ka iestādei, kas pilda vienu no centrālajām lomām cīņā ar Covid-19 pandēmiju, ir jānodrošina pēc iespējas lielāka darbības stabilitāte, lai spētu reaģēt uz jaunajiem krīzes izaicinājumiem," sacījis Labsvīrs.

"Tagad, kad valsts sākusi īstenot pirmos iziešanas soļus no ārkārtas situācijas, laiks "sardzes maiņai" un ar 31. maiju NVD vadītāja vietu atstāšu. Pateicos kolēģiem par pašaizliedzīgo darbu, kad plecu pie pleca esam strādājuši bez brīvdienām, lai pēc labākās sirdsapziņas, augstākās profesionalitātes un atklātības standartiem realizētu efektīvus risinājumus krīzes situācijā, kuras cena ir augstākā iespējamā – cilvēka dzīvība," viņš turpina.

"Vienlaikus, mans darbs turpināsies vēl kādu laiku, jo sadarbošos ar Valsts kontroli un KNAB saistībā ar pārbaudēm, kas tiek veiktas par IAL iepirkumiem. Likuma, savas sirdsapziņas, mediķu un sabiedrības priekšā esmu mierīgs. Mēs pierādījām, ka Latvijas valsts iestādes spēj reaģēt operatīvi un efektīvi globālas krīzes apstākļos, kas iestājušies pasaules tirgū un nosargāt Latvijas veselības aprūpes sistēmu no katastrofas," sacījis Labsvīrs.

Viens no iemesliem, kāpēc amatu nolēmis pamest Labsvīrs, bija publiski paustie pārmetumi par medicīnas masku piegādi jeb, pēc viņa vārdiem, "masku emocionālais terors", vēsta aģentūra LETA.

Ierēdnis piektdien žurnālistiem skaidroja, ka nostrādājis dienestā divus gadus, bet neredzot vairs sevi valsts pārvaldē pēc pieciem gadiem. Viņa ieņemtais amats neesot "medusmaize, turklāt jābūt gataviem uzbrukumiem un zināmai emocionālai spriedzei".

"Es atnācu ar zināšanu enerģijas principu un sapņu bagāžu un droši vien esmu to iztērējis. Vairs negribu iet mājās astoņos katru dienu, bet gribu turpināt izglītoties, bet to es nevaru savienot ar esošo darbu," uzsvēra Labsvīrs.

Labsvīrs uzskata, ka patlaban valstī bijusī krīze ar individuālo medicīnas aizsardzības līdzekļu piegādi ir novērsta, lai gan situācijai vēl aizvien ir traģiska ar respiratoriem, halātiem un kombinezoniem.

"Attiecībā uz maskām. Mans lēmums, protams, ir saistīts ar to, un šis masku emocionālais terors ir pielicis punktu. Es nebūtu tik ātri aizgājis, taču mans lēmums nav pieņemts arī šodien un tikai saistībā ar maskām," savu motivāciju skaidroja iestādes vadītājs.

Labsvīrs skaidroja, ka jau divus mēnešus "nevadot dienestu," jo esot paralizēts ar masku jautājumu, kas savukārt liedz darīt daudz svarīgākas veselības nozarei nepieciešamas lietas.

Iestādes vadītājs nešaubās par Latvijai piegādāto masku atbilstību prasībām un vajadzībām. Viņš ir lūdzis veikt neatkarīgu laboratorisko pārbaudi kādā akreditētā laboratorijā Eiropā. Tas ir svarīgi ne tikai viņa reputācijai, bet arī mediķu mieram.

Jau ziņots, ka pēc desmit Saeimas deputātu ierosinājuma veselības ministrei Ilzei Viņķelei (AP) nosūtīts pieprasījums trīs darba dienu laikā skaidrot Veselības ministrijas (VM) iepirkto masku un respiratoru atbilstību un lietderību.

Deputāti veselības ministrei uzdod skaidrot, vai SIA "GP Nord" piegādātās medicīniskās maskas un respiratori NMPD un NVD atbilst nepieciešamajiem Latvijas Republikas un Eiropas Savienības kvalitātes standartiem, tai skaitā, vai ir spēkā esoši, autentiski nepieciešamie sertifikāti.

Tāpat deputāti uzdod jautājumu, vai attiecīgās medicīniskās maskas un respiratori ir izmantojami kā efektīvs aizsarglīdzeklis pret Covid-19 slimību, vai šos aizsarglīdzekļus ir droši izmantot medicīniskajam personālam, kurš ikdienā iesaistās Covid-19 vīrusa apkarošanā, kā arī vai slimnīcu medicīniskajam personālam ir nodrošinātas medicīniskās maskas un respiratori nepieciešamajā apjomā un kvalitātē.

Jau ziņots, ka uz šo iepirkumu reaģējis arī iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV), uzdodot Valsts policijai sākt resorisko pārbaudi.

Iekšlietu ministrija atsaucas uz portālā "Delfi" publicēto rakstu par gandrīz miljonu vērto "airBaltic" kravu no Ķīnas, kurā masku sertifikāts nederīgs, respiratori – neatbilstoši. Ministrijā norāda, ka publikācijā minētā informācija, iespējams, liecina par Krimināllikuma 19. nodaļā "Noziedzīgi nodarījumi tautsaimniecībā" un/vai Krimināllikuma 24. nodaļā "Noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā" paredzētu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!