Foto: DELFI

Piektdien, 6. martā iznākušais reģionālā laikraksta "Latgales Laika" numurs ir pēdējais, ko sagatavojusi līdzšinējā satura veidotāju komanda, reportieri, redaktori, žurnālisti: Jeļena Čursina, Dinija Jemeļjanova, Jeļena Ivancova, Ivars Soikāns un Egita Jonāne, portālu "Delfi" informēja bijušie satura veidotāji.

Nepilnus trīs, 12 un 25 gadus minētie žurnālisti veltīja darbam, lai informētu, izglītotu un izklaidētu Latgales reģiona lasītājus. "Esam gandarīti par paveikto un pieredzēto, tiekoties ar Latgales un Sēlijas ļaudīm, uzklausot dzīvesstāstus, ziņojot par aktualitātēm, šķetinot problēmas un fiksējot visu to fotogrāfijās. Reģionālā žurnālistika ir sfēra, kurā darbojoties jāpieņem izaicinājumi, kas pārvarami vien garā stipram, neatkarīgam un radošam cilvēkam. Visu minēto gadu laikā esam gājuši pretī vienam mērķim – kvalitatīvas žurnālistikas uzplaukumam Latgalē. Diemžēl "Latgales Laiks" vairs nebūs tā vieta, kur šo ceļu turpināsim," atvadu vēstulē lasītājiem pauž satura veidotāju komanda.

Pie šāda lēmuma minētie žurnālisti nonākuši konflikta ar vadību dēļ. Vēl trīs dienas pirms darba uzteikšanas žurnālisti rakstiski vērsās pie vadības (valdes locekles Ivetas Valpēteres) ar iesniegumu, norādot uz lietām, kas viņus laikraksta darbā neapmierina, un aicinot meklēt kompromisu. Diemžēl atbilde no vadības nesekoja. Laikraksta satura veidotāji uzsver, ka vēl dienu pirms oficiālās atlūgumu iesniegšanas uzņēmuma vadība izvietoja interneta vidē sludinājumus, ka radušās brīvas reportieru un redaktoru vakances.

Iesniegumā minētās prasības valdes loceklei rakstiski tika definētas pirmo reizi, bet mutiski par tām žurnālisti izrādījuši neapmierinātību jau iepriekš.

SIA "Latgales Laiks" jau vairāku gadu garumā saņem dažādu fondu (Valsts kultūrkapitāla fonda, Ziemeļvalstu Ministru padomes utt.) finansējumu projektu īstenošanai. Finansējuma devēji projektu konkursu nolikumos definē, ka to mērķis ir atbalstīt iedzīvotāju informēšanu, radot unikālu saturu. Minētie žurnālisti ir bijuši šī mērķa izpildītāji – rakstu autori, taču viņi uzskata, ka nav saņēmuši par to adekvātu atalgojumu.

Žurnālisti pauž bažas, ka SIA "Latgales Laiks" piešķirto finansējumu nav adekvāti veltījis satura veidotājiem. Pamatojums – mēnesī, kad žurnālists par paveikto darbu saņēma atalgojumu, mēnešalga par ikdienas darbu bija par attiecīgu summu mazāka. Redaktores ierosināja projektus rakstīt kopā ar vadību, taču projekti iesniegti, nesaskaņot tos ar satura veidotājiem.

Tāpat tikai ar trim no pieciem žurnālistiem uzņēmums bija noslēdzis darba līgumu. Turklāt ar divām reportierēm bija noslēgts līgums tikai par darbu uz pusslodzi. Jāatzīmē, ka ar vienu darbinieci uzņēmums tiesājās (nevis meklēja risinājumus citā ceļā), taču zaudēja, tādējādi radot uzņēmumam nozīmīgus zaudējumus.

Saviem lasītājiem žurnālisti novēl: "Katru no mums nākotnē gaida grūtas izvēles, kuras pieņemot, aicinām pārdomāt savas vērtības un izmanot kritisko domāšanu, lai rīkotos drosmīgi. Mūsdienās atrodamies nemitīgu pārmaiņu procesu varā, tāpēc būtiski ir nepazaudēt saikni ar realitāti, lai nepazaudētu sevi. Novēlam jums to, kas noderīgs katram žurnālistam – kaudzi zinātkāres un kripatiņu ziņkārības!"

Kā portālam "Delfi" norādīja laikraksta valdes locekle Iveta Valpētere, laikraksts ''Latgales Laiks'' arī turpmāk iznāks tāpat kā līdz šim - otrdienās un piektdienās, un "kolektīvs veidos saturu vēl intersantāku un aizraujošāku."

Valpētere pieļauj, ka sākumā, iespējams, būs grūti, bet "žurnālistu prasības bija pilnībā neizpildāmas". Tāpēc, kolektīvam vienojoties, laikraksta izdošana tiks turpināta, jo "tas ir vienīgais Daugavpils, Ilūkstes pilsētās un novados iznākošais latviešu valodā," norādīja Valpētere.

SIA "Latgales Laiks" ir reģistrēts medijs, laikraksts, kas izveidots 1992. gada 23. maijā. Laikraksta aptuvenā tirāža – 3000 (2000 izdevumam latviešu valodā un 1000 krievu valodā). Līdz šim laikraksta saturu 60-80% veidoja oriģinālsaturs, žurnālistu sagatavoti raksti un fotogrāfijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!